Nationaal MS Centrum Melsbroek wint SPX-Award 2022

Het succes van de eerste editie van de SPX Award heeft de organisatoren ertoe aangezet om hun initiatief te bestendigen in een tweede editie in 2022. Nieuw dit jaar: de Foundation van het UZ Brussel zal aan de laureaat een prijs toekennen van 5.000,- euro. De genomineerden en de winnaar werden zopas bekendgemaakt in Luxemburg.

SPX wil Europese zorgorganisaties samenbrengen rond het delen en verbeteren van Patiëntenbeleving (Patient Experience). De prijs bekroont initiatieven van zorginstellingen die de patiënt op de eerste plaats stellen en waarbij multidisciplinair wordt samengewerkt naar tevreden patiënten en/of mantelzorgers. Een innovatieve aanpak wordt aangemoedigd.

Na een eerste editie vorig jaar mikten de organisatoren dit keer op een grotere internationale uitstraling en participatie. Niet minder dan 26 initiatieven uit 8 landen dongen mee naar de award, maar het viel op dat het geheel zich wel hoofdzakelijk beperkte tot (deels) Franstalige landen. Ook de technische steun voor het event liet wat te wensen over. De meeste bijdragen kwamen uit Frankrijk (9) en België (9), gevolgd door Spanje (3).

Zowel het publiek als een professionele jury beoordeelden de kandidaturen. Positief was zeker de grotere deelname van het publiek, er werden 2.706 stemmen uitgebracht, hetzij een stijging van 28%. Uiteindelijk werden acht inzendingen verkozen voor de preselectie. Daarbij was België prima vertegenwoordigd met de volgende bijdragen:

  • Hôpital de la citadelle (welcome project)
  • AZ Delta (Delta Valley)
  • ZNA (systematic approach for social reintegration of chronic pain patients)
  • Wit-Gele Kruis Vlaanderen (Patient participation in home-based care)
  • National MS Center (Transmural MS Team)

Het MS Centrum sleepte uiteindelijk de 5.000 euro in de wacht van de Foundation UZ Brussel. Het gaat om een aantal korte behandel- en revalidatieprogramma’s die het centrum sinds 2016 aanbiedt waarbij  voor elk programma een gespecialiseerd multidisciplinair team samengesteld is en een specifiek zorgpad werd uitgewerkt. De doorverwijzing gebeurt vanuit de multidisciplinaire raadpleging. Vooral een pluspunt is dat expertise op deze wijze meteen kort bij de patiënt kan worden gebracht, wat blijkbaar tot schitterende patiëntervaringen leidt en dus perfect past bij het concept van deze prijs.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.