Onlangs kreeg federaal gezondheidsminister Frank Vandenbroucke (Vooruit!) van Frieda Gijbels (N-VA) de vraag voorgeschoteld in de Kamer waarom de samenstelling van de verschillende Riziv-organen zo weinig laagdrempelig is voorgesteld op zijn site. Vlaanderen doet het op dat vlak veel transparanter volgens het kamerlid.
"Het is heel moeilijk om via een zoekopdracht op het internet de samenstelling te kennen van de verschillende diensten, commissies en comités van het Riziv", begon Frieda Gijbels haar vraag. "Het is ook helemaal niet duidelijk wie er precies actief is binnen die organen. Sta me toe even te verwijzen naar de Vlaamse overheid, waarbij bijvoorbeeld via Wegwijs Vlaanderen dergelijke informatie heel gemakkelijk kan worden verkregen. Mijnheer de minister, hoe komt het dat de federale overheid dergelijke structuren niet laagdrempeliger presenteert?"
Minister Frank Vandenbroucke: "Voor het Riziv hebben we op de website alle organen opgesomd. We hebben ervoor gekozen om daarbij te focussen op wat deze organen als opdracht hebben en concreet doen. In mijn tekst staat de link van deze website. U moet op de homepagina van het Riziv klikken op het tabblad Riziv. Iets meer naar onder klikt u op Onze organen. Daarnaast staat er bij de meeste organen welke partners erin vertegenwoordigd zijn. Gezien de grote hoeveelheid organen bij het Riziv en dus ook de mogelijke wijzigingen in samenstellingen is ervoor gekozen om de namen niet op de website te vermelden. Ook qua leesbaarheid van onze pagina's is het een pluspunt om te focussen op de partners die vertegenwoordigd zijn eerder dan op de namen van de leden."
Waar een wil is...
Een antwoord waarmee Frieda Gijbels zich eerder met een kluitje in het riet gestuurd zag. Haar uitermate transparante antwoord klonk als volgt: "Mijnheer de minister, met betrekking tot de transparantie van de structuur van het Riziv: ik vind dat de informatie over de exacte samenstelling van de verschillende organen door het grote publiek gekend mag zijn. Ik denk niet dat dit een afbreuk aan de leesbaarheid van de website zou doen."
"Men zou immers links kunnen plaatsen waarop men kan doorklikken. Ik zie het probleem daar niet. Ik zie ook geen probleem met de wisselende samenstellingen. Dat kan heel gemakkelijk en volgens mij zelfs geautomatiseerd worden aangepast, als men dat zou willen. Ik vrees dat het kalf daar gebonden ligt. Het is een kwestie van wil om dat al dan niet te doen."