De dienst radiotherapie van AZ Delta heeft als eerste ziekenhuis in Europa een internationale accreditatie behaald voor stereotactische radiochirurgie. Deze zeer precieze bestralingsbehandeling dient heel gericht in 1 of enkele fracties een hoge dosis straling toe ter hoogte van één of meerdere gezwellen in de hersenen, zowel goedaardige als kwaadaardige, met maximaal sparen van de omliggende gezonde hersenen.
De International Stereotactic Radiosurgery Society heeft strenge criteria waaraan een radiotherapiedienst, de samenwerkende disciplines en een stereotactische radiochirurgie moeten voldoen. Radiotherapeut dr. Caroline Sweldens licht het verloop toe. “De hele weg die de patiënt aflegt wordt opgevolgd vanaf het multidisciplinair overleg, de beeldvorming, de planning, de berekening van de bestraling, de controles voor de behandeling tot de behandeling zelf. Vooral de submillimetrische nauwkeurigheid garanderen is van belang.”
Bestralingsplan
Bij de behandeling is het cruciaal dat het hoofd van de patiënt onbeweeglijk blijft om de bestraling extreem accuraat te kunnen uitvoeren.
“Daarom wordt een speciaal masker gemaakt. Hierop wordt de ligging van de te bestralen zones en van de omliggende gezonde weefsels met submillimetrische nauwkeurigheid ingetekend. Met een CT-scan en een NMR wordt het te bestralen gebied nauwkeurig in beeld gebracht,” legt dr. Sweldens uit. Vervolgens maken de radiotherapeut en fysicus samen een bestralingsplan op met het aantal bestralingssessies, de sterkte van de bestralingsbundels en de verdeling van de stralingsdosis. Daarna worden alle gegevens doorgestuurd naar de computer van het toestel waarmee de patiënt bestraald wordt. Om fouten uit te sluiten, gebeuren de dag voordien trouwens metingen van de bestralingsvelden, zodat verzekerd kan worden dat de berekende bestraling juist wordt toegediend.”
Behoud levenskwaliteit
Het geavanceerde toestel op de campus Rumbeke is uitgerust met een geïntegreerde CT-scan. Zo kan een scan worden genomen om de positie van de patiënt te controleren en aan te passen, zowel voor als tijdens de behandeling. Dat garandeert een exacte positionering van de patiënt gedurende het hele verloop van de behandeling, die gemiddeld 20 minuten duurt. Dr. Sweldens besluit dat deze werkwijze voor een betere controle zorgt van de gezwellen in vergelijking met een bestraling van de volledige hersenen. Bovendien wordt de levenskwaliteit ook behouden.