Dat onder meer wegens het 20-jarige bestaan van de wet patiëntenrechten. Er wordt aanbevolen om bijzondere aandacht te besteden aan de noden van kwetsbare groepen; de weerslag na te gaan van artificiële intelligentie op de rechten van de patiënt en op de relatie arts-patiënt; te blijven investeren in informeren van mensen; aandacht te besteden aan de positie van minderjarige patiënten.
Onder meer wordt gevraagd om een aanvulling te voorzien van de wet patiëntenrechten met een recht op vroegtijdige zorgplanning, dat als volgt wordt gedefinieerd “een continu en dynamisch proces van reflectie en dialoog tussen de patiënt, eventueel de naasten, en de zorgverlener(s). Waarbij toekomstige zorg- en ondersteuningsdoelen alsook wilsverklaringen en keuzemogelijkheden bij het levenseinde zoals palliatieve zorg en euthanasie besproken en gepland kunnen worden, die de besluitvorming bevorderen op het ogenblik dat de patiënt niet meer in staat is zijn wil te uiten.”
Negatieve wilsverklaring
Er moet een wettelijk model tot stand komen voor de “negatieve wilsverklaring”. Het is aan de minister en onafhankelijke experten om een model op te maken en daarbij uit te maken op welke manier comfortzorg hierin wordt vermeld.
Patiëntendossier
Wat het recht op een patiëntendossier betreft zou men onder meer moeten onderzoeken of het zinvol is om in de wet patiëntenrechten expliciet te verwijzen naar de kwaliteitswet, omdat die concretiseert wat het patiëntendossier dient in te houden, en te onderzoeken of de noties “persoonlijke notities” en “gegevens die betrekking hebben op derden” verduidelijkt kunnen worden. Net als op welke manier die persoonlijke notities alsook die gegevens die slaan op derden, deel kunnen uitmaken van het patiëntendossier.