KCE pleit voor registratie van ECMO-behandelingen

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) pleit voor een systematische registratie van het gebruik van de ECMO-techniek in Belgische ziekenhuizen. Ziekenhuizen gebruiken de techniek, waarbij het bloed van de patiënt door een kunstlong gepompt wordt om het zuurstofgehalte in het bloed te verhogen, op de afdeling intensieve zorg.

Tijdens de COVID-19 pandemie was de techniek voor veel patiënten levensreddend. Desondanks waarschuwt het KCE voor de gevaren van de techniek en beveelt het een registratie van het gebruik van de techniek aan, om het op lange termijn te kunnen reorganiseren.

De ECMO-techniek heeft tijdens de coronapandemie heel wat patiënten met ernstige longschade kunnen helpen, maar tegelijk is het een zeer ingrijpende techniek, aldus het KCE. Ziekenhuizen moeten de techniek, volgens het kenniscentrum, zien als laatste redmiddel voor mensen met ernstige longproblemen. Toch gebruiken Belgische ziekenhuizen deze techniek steeds vaker, zonder dat daarover gegevens beschikbaar zijn die kunnen aantonen dat de techniek op een gepaste manier wordt toegepast. 

Het kenniscentrum pleit er daarom voor deze gegevens wel te registreren om op die manier het gebruik van de techniek te kunnen achterhalen. Het gaat hier onder andere over de continue opleiding van zorgpersoneel, protocollen voor de behandeling en een analyse van de resultaten. Na het registreren en analyseren van de gegevens kunnen ziekenhuizen het gebruik van ECMO-behandelingen optimaliseren door het te beperken tot enkele ziekenhuizen verspreid over België, zoals in Engeland en Italië. 

Maar zo ver zijn we nog niet, zegt het KCE. "De analyse van deze gegevens (bijvoorbeeld na 2 jaar) moet het gemakkelijker maken om na te denken over een mogelijke reorganisatie van de ECMO-diensten (bijvoorbeeld beperking tot bepaalde ziekenhuizen) en over de beste manier om dit uit te voeren."

Het volledige rapport leest u hier.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.