De keuken van het AZ Sint-Elisabeth Zottegem kreeg van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) het kwaliteitslabel ‘Smiley’. Die onderscheiding betekent dat de keukenploeg zeer hygiënisch tewerk gaat bij de bereiding van de ca. 1000 maaltijden per dag.
Het is al de derde keer dat het ziekenhuis een Smiley krijgt. Ook in 2016 en 2019 kreeg de keuken er al een. Na het behalen van het label volgden jaarlijks verschillende controles om te verzekeren dat de kwaliteit gehandhaafd bleef.
In december 2023 deed het FAVV een grote inspectie om te bepalen of de Smiley behouden mocht blijven. Eind december kwam dan het officiële bericht dat de toekenning van de Smiley ook voor de komende drie jaar geldt.
Autocontrole
De smiley krijg je niet zomaar. Om de smiley te kunnen behalen, moet de keuken beschikken over een degelijk controlesysteem om de veiligheid van de voedselketen te garanderen. Dat systeem noemt met het autocontrolesysteem en de invoering ervan is verplicht sinds 2005. Concreet komt het erop neer dat de keuken een aantal maatregelen moet nemen om ervoor te zorgen dat de producten in alle stadia van de productie, verwerking en distributie voldoen aan de wettelijke voorschriften op het vlak van voedselveiligheid, kwaliteit van de producten, traceerbaarheid en meldingsplicht. Op die manier kunnen alle mogelijke gevaren in het productie-, verwerkings- en distributieproces beheerst worden op een oordeelkundige en realiseerbare manier.
Deze erkenning is een mooie opsteker voor de keukenploeg van het ziekenhuis dat elke dag zijn beste beentje voorzet om kwalitatieve maaltijden te bereiden en te serveren. De ziekenhuismedewerkers kregen de kans om hun collega’s van de keuken een hart onder de riem te steken en dat deden ze massaal.
Zowel manager van de voedingsdienst Liesbeth Campens als facilitair directeur Roland De Bosscher toonden zich trots ove rhet behalen van deze derde smiley.
Foto: Een groot deel van het keukenteam onder leiding van manager Liesbeth Campens