Kliniek Sint-Jan opent nieuwe polikliniek in hartje Brussel

Met deze polikliniek biedt Kliniek Sint-Jan kwalitatieve, multidisciplinaire zorg en een excellente patiëntenervaring. Meer dan 180 artsen en paramedici zullen er dagelijks patiënten begeleiden met hoogstaande kwalitatieve zorg, aangepaste behandelingen en de allernieuwste technologie. 

Zopas ging op de site Kruidtuin van Kliniek Sint-Jan een nieuwe polikliniek open. Elke dag kunnen er ongeveer 1.000 patiënten terecht voor consultaties bij meer dan 20 verschillende diensten. De bouw van de polikliniek past in het strategisch plan 2024 waarmee Kliniek Sint-Jan investeert in innovatieve, kwalitatieve en toegankelijke zorg voor mensen die wonen en werken in Brussel.

De nieuwe polikliniek bevindt zich op de 7e, 8e en 9e verdieping van de site Kruidtuin. Dankzij een systeem van automaten en QR-codescanners kunnen patiënten zich zelfstandig aanmelden, betalen, hun weg in de polikliniek vinden en wordt zelfs de arts op de hoogte gebracht van hun aanwezigheid. Maar ze kunnen er ook voor kiezen om naar het loket te gaan waar de medewerkers van de kliniek hen ontvangen. Op elke verdieping helpen 'floormanagers' patiënten verder.

Patrick De Coster, bestuurder, wees op de doordachte patiëntenstroom en de veel grotere cohesie, het resultaat van de moeilijke periode met complicaties na covid. "Ziekenhuizen zijn vaak onderhevig aan een 'variabel bioritme'. Nu zitten we duidelijk weer in een positieve flow." Hij verwees daarbij naar de intensere samenwerking die op het getouw staat binnen het H.Uni-netwerk.

De recrutering van artsen noemt hij een succes: "Het is hier nu nu zeer attractief werken voor artsen hier, dit wordt een succesformule vor de instelling. We kunnen gaan tot 600.000 consultaties per jaar in de toekomst."

Gemakkelijk toegang tot de juiste zorg

“Doordat artsen van verschillende diensten beschikbaar zijn voor raadplegingen op één plek, kunnen patiënten meerdere consultaties na elkaar inplannen. Zo krijgen ze de kans om verschillende specialisten op dezelfde dag te zien en zetten we nog meer in op multidisciplinaire zorg”, vertelt dr. Eva Provyn, medisch directeur a.i. in Kliniek Sint-Jan. Ruim 80 consultatieruimtes staan ter beschikking.

“Dat is niet alleen interessant voor Brusselaars maar ook voor pendelaars, bijvoorbeeld als ze tijdens hun werkdag een medische check-up willen plannen.” Voor, na of tussen hun afspraken hebben ze de mogelijkheid om iets te eten of drinken, te werken of ontspannen in het centraal gelegen restaurant Atrium waar ook het personeel van de kliniek welkom is.

Om de polikliniek zo toegankelijk mogelijk te maken, komt er binnenkort een nieuwe ingang aan de Asstraat. Ook vanuit de vierde verdieping van de aangrenzende Interparking Kruidtuin zullen patiënten in de toekomst rechtstreeks de polikliniek bereiken. ​

Dokter Provyn legde uit dat patiënten via een waaier aan mogelijkheden een afspraak kunnen maken: langs het secretariaat, het callcenter, de website. Een sms zal hen ook aan die afspraak herinneren, toegang krijgen ze via hun identiteitskaart en een ticket met de wachtkamer en het nummer van de consultatieruimte. Het geduld van de patiënten wordt niet op de proef gesteld bij wachttijden; en wel door duidelijke communicatie over hoeveel patiënten er nog voor hen zijn. Ook bij de exit uit het ziekenhuis krijgen ze opnieuw een ticket ter opvolging.

Vernieuwingen om in te spelen op de noden van patiënten

Met het investeringsprogramma 2024 hoopt kliniek Sint-Jan tegen dan opnieuw het referentieziekenhuis te zijn in Brussel. “We willen als kliniek mee evolueren en nog beter inspelen op de behoeften van patiënten én collega’s. Alexandre Deschuymere, CEO van Kliniek Sint-Jan. “We willen er zijn voor elke patiënt en onze zorg op hen afstemmen. Daarnaast is het belangrijk dat onze 180 medische en paramedische experten zich hier goed voelen en we nieuwe zorgprofessionals kunnen aantrekken.”

Alexandre Deschuymere (CEO) schetst de positie van kliniek Sint-Jan als bicommunautair ziekenhuis in Brussel, al sinds niet minder dan 800 jaar. De omzet bedraagt nu 203 miljoen per jaar, met 548 bedden. Met de opening van deze polikliniek telt het ziekenhuisnetwerk H.Uni (met ook nog de Europaziekenhuizen, Sint-Pieter en Saint Luc nu vier poliklinieken. Hij beklemtoont dat de patiênt meedenkt met alle projecten in het ziekenhuis en dat de modernisering van de  infrastructuur tegen 2024 85 miljoen investeringen zal vergen. 

Samen met de bouw van de polikliniek werden de voorbije jaren al verschillende afdelingen op de drie sites van Kliniek Sint-Jan uitgebreid of gemoderniseerd. Zo werden eerder de afdelingen radiotherapie en palliatieve zorg aan de Kruidtuinlaan in een nieuw jasje gestoken. In september openden de gemoderniseerde afdelingen acute psychiatrie daar ook. Op de site Middaglijn werd de afdeling kinderpsychiatrie ‘Domino’ vernieuwd. Momenteel werkt men daar volop aan de infrastructuur van de afdelingen revalidatie en psychogeriatrie, die dit voorjaar klaar zullen zijn.

Later in 2023 volgen er een gloednieuw verloskwartier en dienst neonatologie, wordt de dagkliniek uitgebreid en investeert de kliniek verder in een nieuwe ruimte waar endoscopische, cardiologische en vruchtbaarheidsonderzoeken zullen plaatsvinden. “Het komende jaar willen we de innovaties die gepland staan verder uitrollen maar ook vooruitblikken op hoe de kliniek van de toekomst eruit zal zien. We willen inspelen op de socio-economische, klimaat- en personeelsuitdagingen en tegelijkertijd onze positie als modern, dynamisch ziekenhuis met multidisciplinaire, kwalitatieve zorg bevestigen”, besluit Alexandre Deschuymere.

> Kliniek Sint-Jan Brussel breekt met ceo Hadewig De Corte en medisch directeur Coenye.

> Europa Ziekenhuizen en Kliniek Sint-Jan zetten eerste stappen richting fusie

> Kliniek Sint-Jan: nieuwe voorzitter raad van bestuur, nieuwe CEO

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.