Het Bijzonder solidariteitsfonds van het Riziv (BSF) geeft in zijn jaarverslag een overzicht van de uitzonderlijke tegemoetkomingen van het BSF in 2019-2021. De gemiddelde kostprijs van een compensatiedossier ingediend bij het Bijzonder Solidariteitsfonds (BSF) is gestegen van 3.626 euro in 2018 naar 7.305 euro in 2021, met een piek boven de 10.000 euro in 2020, aldus het Riziv. Het laat weten dat tegelijkertijd het aantal aanvragers "redelijk stabiel blijft."
Het BSF is een ultiem vangnet voor uitzonderlijke medische kosten die niet gewoon terugbetaald worden en zeldzaam of nog zeer nieuw zijn. Zo vangt het Riziv zoveel mogelijk nieuwe of uitzonderlijke noden van patiënten op en onderzoekt het mogelijkheden tot terugbetaling.
In 2021 konden 606 individuele patiënten met zeldzame aandoeningen die nood hadden aan dure behandelingen, toch financieel geholpen worden. Goed voor meer dan 4.3 miljoen euro aan uitgaven in 2021.
Nieuwe behandelingen
Volgens die gegevens zijn de uitgaven van het Fonds vooral toe te schrijven aan nieuwe behandelingen: "Negen op de tien zorgprestaties slaan op farmaceutische specialiteiten of magistrale bereidingen. In 2021 zullen de totale uitgaven voor deze tien prestaties 2.957.732 euro bedragen, oftewel 65% van de totale uitgaven", voegt het Riziv er nog aan toe.
Voor de andere gezondheidsprestaties noteert het Riziv "een daling van het aantal financiële tussenkomsten voor implantaten, verbanden en zalven, maar een stijging voor behandelings- en verzorgingsplannen".
Administrateur-generaal Benoît Collin: “Voor de patiënten een financiële tussenkomst van het BSF krijgen, betekent dat een substantiële bijdrage in het wegnemen of sterk verminderen van de financiële zorgen die makkelijk kunnen ontstaan in omstandigheden waar een zeldzame aandoening gepaard gaat met steeds betere behandelingen die tegelijk evenwel ook steeds toenemende mate extreem duur worden.”
Er wordt steeds vaker en voor steeds hogere bedragen een beroep gedaan op het BSF om aan eenzelfde patiënt financiële bijstand te verlenen voor de kosten van een geheel van verschillende verstrekkingen waarvoor geen terugbetaling bestaat, bijvoorbeeld de preventie of behandeling van virale infecties bij immuno-incompetente personen (transplantaties, enz.), specifieke antibioticatherapieën, voedingssupplementen voor zeldzame stofwisselingsziekten, behandelingen voor tumoren, enz.
Volgens het Riziv verklaart de recente integratie van verschillende verbanden en zalven in de traditionele gezondheidszorg de daling van het bedrag van de terugbetalingen van de BSF voor deze producten. Het Fonds pleit ook voor meer integratie. De daling van de uitgaven voor verbanden en zalven is gerelateerd aan een aantal actieve verbanden voor patiënten met epidermolysis bullosa die intussen zijn opgenomen in gewone terugbetaling. (zeldzame, soms ernstige, genetische huidziekte).
De beslissingen in het jaar 2021 zullen immers nog doorwerken in die budgetten tot en met 2024, kondigde het Riziv aan.
Het College van artsen-directeurs (Riziv), met de medisch directeurs van alle ziekenfondsen en de Riziv-artsen, beslist over de toekenning van de financiële steun en verantwoordt de bedragen.