"KU Leuven zet tuchtprocedure tegen veroordeelde prof verder"

Nu de rechtbank een Leuvense prof veroordeelde die terechtstond voor de verkrachting van een studente, gaat de KU Leuven verder met de tuchtprocedure tegen die docent. Die tuchtprocedure kan leiden tot ontslag, laat de universiteit weten. Vlaams justitieminister Zuhal Demir reageerde dan weer furieus omdat ze vindt dat de KU Leuven haar maatschappelijke verantwoordelijkheid niet opneemt "door niet transparant te communiceren."

Ze schrapt voorlopig 1,4 miljoen euro aan subsidies voor de KU Leuven. Demir eist duidelijkheid van de rector over een verkrachtingszaak waarin een professor pedagogie veroordeeld is. Druppel die de emmer blijkbaar deed overlopen was dat de professor zelfs in 2018 nog een prijs kreeg.

"Je kan het als grootste universiteit van het land niet maken om op de eerste rij te staan voor Vlaamse subsidies, maar je te verstoppen voor het opnemen van je maatschappelijke verantwoordelijkheid", klinkt het. De KU Leuven reageert niet direct op het initiatief van Demir, ook niet over de uitreiking van de prijs, maar laat weten dat er een tuchtprocedure tegen de docent loopt en dat die tot ontslag kan leiden.

Sinds september 2018 was de professor al de toegang tot KU Leuven gebouwen ontzegd en was contact met studenten verboden. De feiten waarvoor de professor afgelopen donderdag veroordeeld is, gebeurden in de zomer van 2016 in Barcelona en eind oktober 2016 ontving de facultaire vertrouwenspersoon van de faculteit Psychologie en Pedagogie vertrouwelijke informatie van een tussenpersoon, die er uitdrukkelijk op aandrong om zelf geen formele verklaring af te leggen.

Zodra het slachtoffer daar zelf klaar voor was, is er in 2018 een formele melding gebeurd en heeft de universiteit stappen gezet, in afstemming met politie en gerecht. Het gerecht vroeg de universiteit expliciet om niets te doen wat de verdachte zou kunnen alarmeren en zowel het gerechtelijk onderzoek als het daaropvolgend proces op de helling zou zetten. Argument: elke vorm van ordemaatregel zou mogelijk hebben geleid tot verlies van bewijsmateriaal.  

Vanaf het eerste contact met de onderzoeksrechter tot de ordemaatregel in september 2018 heeft de universiteit bij de gerechtelijk instanties aangedrongen, bij herhaling en schriftelijk, om zo snel mogelijk zelf als tuchtoverheid de nodige maatregelen te kunnen nemen. Dat kon vanaf september 2018 en sindsdien heeft de professor dan ook geen toegang meer tot de universitaire gebouwen en terreinen, mag hij geen contact meer hebben met studenten en moet hij zich onthouden van alle taken waarbij hij KU Leuven vertegenwoordigt.  

Nu de informatie uit het gerechtelijk onderzoek beschikbaar is voor de KU Leuven, zal de universiteit haar eigen tuchtprocedure dan ook meteen verder zetten en afronden. De professor kan de volgende sancties krijgen:  een schriftelijke berisping, een gehele of gedeeltelijke schorsing van het dienstverband voor bepaalde tijd met gehele of gedeeltelijke inhouding van het salaris, terugzetting in graad, ontslag, afzetting. De tuchtinstantie zal nu een sanctie bepalen. Doorgaans duurt de afronding van een tuchtprocedure in deze fase tussen de 3 en de 6 maanden. 

De professor kreeg donderdag 54 maanden cel van de strafrechter in Tongeren. Hij is ook voor vijf jaar uit zijn rechten ontzet en moet 27.014 euro schadevergoeding betalen.

Tuchtrecht kan in principe geen preventieve maatregelen opleggen.

Heldere beslisboom in progress

Voor melders werkt de universiteit momenteel aan een heldere beslissingsboom met correcte verwachtingen van de verschillende meldingskanalen. De KU Leuven geeft medewerkers ook extra trainingen om het praten over en het identificeren van grensoverschrijdend gedrag te bevorderen. En voor het einde van het academiejaar wordt een geactualiseerd tuchtreglement voor academisch personeel van kracht.

Grensoverschrijdend gedrag, in welke vorm dan ook, heeft absoluut geen plaats aan de universiteit, liet de universiteit nog weten. "De KU Leuven wil een warme en veilige plaats zijn, voor iedereen op elk moment. ​ Iedereen die nood heeft aan een luisterend oor, zowel studenten als personeelsleden en voor welke situatie dan ook, kan op elk moment terecht bij het Meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag en bij de lokale vertrouwenspersonen in de faculteiten en op de campussen. Zij doen er alles aan om slachtoffers zo goed mogelijk bij te staan."

Het slachtoffer zelf getuigde bij monde van haar advocaat bij VRTNWS dat de huidige procedure volledig verloopt zoals ze dat zelf had gewenst en dat ze had aangedrongen op discretie.

Dit geval situeert zich aan de faculteit Psychologie en Pedagogie, maar uiteraard zijn faculteiten Geneeskunde er ook niet immuun voor. Een Amerikaanse studie pakte enkele jaren geleden uit met concrete cijfers over het fenomeen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.