Langdurige arbeidsongeschiktheid: de jongste cijfers

Hoe evolueert het aantal arbeidsongeschikten in België? Hoeveel besteden we jaarlijks aan arbeidsongeschiktheid, vergeleken met andere landen? Wat weten we over het algemeen welzijn van langdurig zieken? Hier komen enkele belangrijke cijfers en trends, gepubliceerd in het laatste Gezondheidsforum van de Onafhankelijke Ziekenfondsen (OZ).

De OZ hebben zojuist cijfers gepubliceerd over arbeidsongeschiktheid in België. Ze tonen de trends, gebaseerd op officiële gegevens van Riziv, Statbel en de OESO. Het jaarlijkse aantal inschrijvingen voor arbeidsongeschiktheid is de afgelopen twaalf jaar relatief stabiel gebleven. Door de lange duur van een groot deel van de gevallen is er echter sprake van een cumulatief effect. Hierdoor stijgt het totale aantal mensen met een langdurige handicap tot bijna een half miljoen.
Vrouwen maken de grootste groei door. Voor de OZ zijn daar verschillende redenen voor.

Ten eerste zijn vrouwen steeds meer aanwezig op de arbeidsmarkt.

De verhoging van hun pensioenleeftijd heeft ook gevolgen.

Ten slotte mag niet worden vergeten dat sommige ziekten vrouwen meer treffen dan mannen. Voor beide geslachten samen vertegenwoordigen psychische stoornissen en aandoeningen van het bewegingsapparaat en het bindweefsel twee derde van de gevallen. Daarna volgen aandoeningen van het zenuwstelsel, tumoren en aandoeningen van de bloedsomloop, maar deze drie categorieën ziekten zijn al meer dan tien jaar stabiel of dalen licht. 

België geeft meer dan 10 miljard uit aan het arbeidsongeschiktheidsstelsel, bijna 3% van het BBP. Daarmee staat ons land op de vijfde plaats van de OESO-landen, net na de Scandinavische landen. 

Langdurige arbeidsongeschiktheid heeft ook gevolgen voor de perceptie van het welzijn van de betrokkenen. Terwijl meer dan 95% van de werkende mensen tevreden is met hun persoonlijke relaties met familie, vrienden, buren en kennissen, ziet slechts iets meer dan acht op de tien (81,2%) van de langdurig arbeidsongeschikten dat ook zo. En meer dan een op de vier langdurig zieken meldt algemene ontevredenheid met het leven, vergeleken met een op de zestien werkenden. En bijna een derde van de langdurig zieken zegt ontevreden te zijn met zijn financiële situatie, tegenover 13,9% van de werkenden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.