In UZ Leuven is maandag het zevende Zorgcentrum na Seksueel Geweld (ZSG) van ons land officieel ingehuldigd. Vanaf woensdag 15 juni kunnen slachtoffers van seksueel geweld er 24/24 terecht voor medische zorg, psychische ondersteuning en forensisch onderzoek. Federaal minister voor Volksgezondheid Vandenbroucke (Vooruit) en staatssecretaris voor Gelijke Kansen Schlitz (Ecolo) kwamen een kijkje nemen.
Iedereen die te maken heeft gekregen met een aanranding, verkrachting of poging tot verkrachting, kan in het Leuvense centrum terecht. Wie wil, kan er ook een klacht neerleggen, maar dat is geen verplichting. Tot hiertoe konden patiënten naar de spoedgevallendienst van UZ Leuven voor een sporenonderzoek nadat ze een klacht hadden ingediend. In het nieuwe centrum krijgt iedereen de nodige zorg, ook wie nog niet zeker is dat hij of zij een klacht wil neerleggen.
"Dat is een grote vooruitgang", zegt Joke Wuestenbergs, coördinator van het Leuvense ZSG. "Door het sporenonderzoek los te koppelen van een klachtneerlegging, krijgt het slachtoffer de tijd om een weloverwogen beslissing te nemen. Zo proberen we meer slachtoffers te bereiken en het lage aangiftecijfer na seksueel geweld te verbeteren."
Het Leuvense ZSG bevindt zich op dit moment op de derde verdieping in campus Gasthuisberg. Op het einde van dit jaar verhuist het centrum naar een definitieve locatie in een speciaal ingerichte afdeling, naast de ingang van de spoedafdeling. De zes andere ZSG's van ons land liggen in Antwerpen, Gent, Roeselare, Brussel, Charleroi en Luik. Volgend jaar openen nog drie volgende in Namen, Genk en Aarlen. Zo zou het volgens de federale regering mogelijk moeten zijn voor alle Belgen om zich in maximum een uur tijd te verplaatsen naar een ZSG.
"Het is jammer dat we het moeten zeggen, maar helaas worden mensen soms aangerand of aangevallen. Het is actualiteit", stelt minister Vandenbroucke. "Het is heel belangrijk om slachtoffers van seksueel geweld een veilige omgeving aan te bieden, en hen alle vormen van zorg te geven."
De federale regering investeert jaarlijks 11,7 miljoen euro in de zorgcentra. Het stadsbestuur van Leuven legt in eerste instantie 240.000 euro bij voor het Leuvens centrum, en bekijkt nog of dat bedrag in de reguliere jaarlijkse uitgaven ingeschreven kan worden.
(foto (c) UZ Leuven)