Luchtvaartsector telt hoogste aantal besmettingen

In de sector van de luchtvaart zijn de afgelopen twee weken 536 besmettingen per 100.000 mensen opgetekend. Dat meldt Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde aan de KU Leuven. Daarmee is de luchtvaart goed voor het hoogste aantal besmettingen van alle onderzochte sectoren.

De data bespreken de periode van 31 mei tot en met 13 juni. Aan de hand van gegevens van Sciensano, gekoppeld aan data van de sociale zekerheid en uit de contacttracing, kunnen verschillende sectoren met elkaar vergeleken worden. De cijfers worden bekeken aan de hand van de veertiendaagse incidentie, dus het aantal besmettingen per 100.000 mensen. 

De gemiddelde incidentie in de algemene bevolking lag in de gemeten periode op 189, de incidentie in de werkende bevolking bedroeg 239. Daarmee is het aantal besmettingen bij werknemers voor het eerst weer boven dat van de algemene maatschappij gekomen. 

Lang was het omgekeerde het geval. In het vorige rapport, dat over de periode van 17 tot en met 30 mei gaat, lag de incidentie in de algemene bevolking nog op 291 en die in de werkende bevolking op 214. Het aantal besmettingen stijgt dus sneller bij werknemers dan in het algemeen. 

"Met de vakantie in het vooruitzicht en de toename in reizen, is het geen grote verrassing dat er veel besmettingen voorkomen in de sector van de luchtvaart", stelt professor Godderis. "Voorzichtig zijn blijft geboden. Een FFP2-mondmasker is in kleine ruimtes geen overbodige luxe." 

De cijfers wijzen erop dat, behalve in de luchtvaartsector, het virus rondwaart in diverse sectoren. Zoals steeds staan ook de zorgsector en het onderwjis bovenaan de lijst. Verder zijn er nog besmettingen te noteren in onder meer de sector van de research and development, chemische industrie en de farmaceutische en telecomsector.

Het aantal besmettingen is volgens professor Godderis bovendien een onderschatting. "Niet iedereen laat zich nog testen wanneer hij of zij zich ziek voelt, blijkt ook uit de cijfers van het ziekteverzuim. Die volgen de tendensen van de coronagolven: het aantal werknemers dat maximum 30 dagen afwezig is door ziekte, blijft hoog in vergelijking met vorig jaar."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    20 juni 2022

    Probeer deze fabel eens te verkopen aan al die ramptoeristen die zo graag van de grond gaan !
    Succes !