Minister Vandenbroucke vraagt audit klinische labs

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) heeft een audit gevraagd van de klinische labs. Die moet helpen bij de hervorming en sanering van de klinische biologie die de minister voor ogen heeft. Dat heeft hij vandaag in de Kamer geantwoord op vragen van Frieda Gybels (N-VA) en Dominiek Sneppe (Vlaams Belang).

Aanleiding voor de vragen was de al langer aanslepende discussie over het federale testplatform dat de regering tijdens de coronacrisis had opgericht. Dat bestond uit acht laboratoria die verbonden waren aan universitaire ziekenhuizen. Volgens Gybels en Sneppe kregen die 65 miljoen euro te veel uitbetaald, omdat ze werden betaald om een bepaald aantal tests per dag uit te voeren, maar daar lang niet aan raakten. De N-VA'ster kondigde aan dat haar partij een audit vraagt aan het Rekenhof over het testplatform.

In zijn antwoord herhaalde de minister dat het testplatform werd ingeroepen op een moment dat er mogelijk 90.000 tot 100.000 coronatests per dag zouden moeten worden verwerkt en de private labs hadden aangegeven dat niet te kunnen verwerken. Hij vergeleek het met een verzekeringssysteem, waarbij een premie werd betaald om ervoor te zorgen dat voldoende testcapaciteit zou klaarstaan.

Winstgevende entiteiten

Het is volgens de minister geen geheim dat klinische labs in ziekenhuizen winstgevende entiteiten zijn. Die winsten dienen om elders in het ziekenhuis patiënten te helpen. Maar dat is volgens Vandenbroucke geen goed systeem. "Het is beter dat het geld dat ziekenhuizen nodig hebben, rechtstreeks en transparant wordt bezorgd", luidde het. Daarom heeft hij een complete doorlichting gevraagd van de klinische labs, waarbij hij heeft aangegeven het testplatform "vast te pakken".

Volgens Gybels probeert de minister de aandacht af te leiden. "De audit ging niet specifiek over het testplatform en de 65 miljoen euro die verspild is. De private labs hadden na drie maanden al aangegeven dat ze klaarstonden om het opnieuw over te nemen", aldus Gybels. Sneppe vroeg een doorlichting van de hele aanpak tijdens de coronacrisis.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.