N-VA: "Ruim 2.000 Franstalige artsen te veel in 17 jaar"

N-VA stapt naar het Grondwettelijk Hof tegen de federaal vastgelegde quota voor artsen en tandartsen. Dat zei fractieleider Wilfried Vandaele in het Vlaams Parlement. Een motie van Vlaams Belang om een belangenconflict in te dienen werd weggestemd.

De federale regering en de Franse Gemeenschap raakten het afgelopen voorjaar eens over een regeling voor de artsenquota, een dossier dat al ruim een kwarteeuw communautaire kopzorgen veroorzaakte omdat er in Franstalig België systematisch te veel artsen afstudeerden. De Franse Gemeenschap organiseert vanaf volgend academiejaar net als Vlaanderen een vergelijkend ingangsexamen met een aantal beschikbare plaatsen. Alle studenten die nu nog bezig zijn aan de opleiding, zullen bij het afstuderen een Riziv-nummer kunnen krijgen. Het akkoord moet nog definitief groen licht krijgen in de Kamer.

Diverse Vlaamse artsenverenigingen vroegen de Vlaamse regering om een belangenconflict in te dienen, omdat het historische overschot aan Franstalige artsen gewoon wordt kwijtgescholden. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) deelt die kritiek, maar een belangenconflict werd niet ingediend. Vlaams Belang deed dat wel, maar hun motie werd weggestemd.

Belangenconflict?

Een belangenconflict zou enkel voor wat uitstel zorgen, zei Wilfried Vandaele woensdag. De partij ziet meer heil in een procedure voor het Grondwettelijk Hof, zodat de quota mogelijk worden vernietigd. Immanuel De Reuse van Vlaams Belang wenste N-VA succes toe met die stap.

Ook CD&V had woensdag kritiek en vond dat er meer artsen moeten komen in Vlaanderen. "We vinden dat het tijd is voor oplossingen en geen institutionele spelletjes", zei Brecht Warnez. "We eisen meer artsen en tandartsen in Vlaanderen. Onze artsen kunnen dit niet meer bolwerken. De tijd dat we van huisartsen kunnen verwachten dat ze elke dag van soms 7 uur 's ochtends tot 21 uur 's avonds aan de slag zijn, is voorbij. De planningscommissie moet dat aantal nu gewoon verhogen."

“Met deze regeling institutionaliseert Vivaldi het enorme onevenwicht tussen het aantal artsen aan Franstalige en Vlaamse kant, terwijl de factuur van de overconsumptie die het Franstalig overtal veroorzaakt vooral bij de Vlamingen terechtkomt. Dat kunnen wij echt niet laten passeren”, zegt Kamerlid Valerie Van Peel (N-VA).

De regeling van Vandenbroucke is het resultaat van een eenzijdig akkoord dat de minister maakte met de Franse Gemeenschap. Ze zorgt ervoor dat de Franse Gemeenschap gepardonneerd wordt voor het negeren van de federale quota in hun artsenopleidingen gedurende de laatste 25 jaar, terwijl Vlaanderen zich al die tijd wel maximaal aan de regels heeft gehouden. 

“In ruil voor deze toegeving kan Vandenbroucke enkel voorleggen dat de Franse Gemeenschap belooft zich in de toekomst wel aan een vast quotum te houden. Een belofte die in het verleden al meermaals zonder gevolg is gebleken. De minister schrapte zelfs het responsabiliseringsmechanisme om deze zoveelste loze belofte ook daadwerkelijk af te dwingen”, stelt Van Peel.

"2.233 Franstalige artsen te veel opgeleid"

“Volgens het meest recente rapport van de Planningscommissie zijn er de afgelopen zeventien jaar proportioneel aan Franstalige kant 2.233 artsen te veel opgeleid en in Vlaanderen 98 te weinig. De minister beargumenteert dat dit geen probleem vormt, aangezien Waalse artsen gemiddeld minder werken. Maar dat is net te wijten aan het teveel aan Waalse artsen in bepaalde specialiteiten. Bovendien sluit hij de ogen voor de overconsumptie die hierdoor in Franstalig België is ontstaan. En dit mede op kosten van de Vlaamse belastingbetaler”, zegt Van Peel. “Meer nog, bij de toekenning voor de toekomstige Riziv-nummers stapt de minister zelfs af van een verdeling tussen noord en zuid op basis van het bevolkingsaantal. Ze werken minder, dus ze hebben er meer nodig, zo luidt de hallucinante conclusie.”

Met het oplossen van de tekorten die we vandaag zien bij onder meer huisartsen heeft dit niets te maken. “Aan Franstalige kant kampt men evenzeer met een tekort aan huisartsen en andere minder populaire specialiteiten, hoewel men daar nooit ingangsexamens heeft gehad. Om dit probleem op te lossen zal er moeten gewerkt worden aan de aantrekkelijkheid van het beroep. Overconsumptie creëren in andere takken van de geneeskunde verhelpt dit probleem niet. Integendeel."

“Wij stappen naar het Grondwettelijk Hof met een groep belanghebbenden in dit dossier. Denk aan Vlaamse kandidaat-studenten die in het verleden proportioneel benadeeld zijn ten opzichte van Franstalige studenten of Vlaamse artsen die volgens deze regeling van Vandenbroucke blijkbaar geacht worden om meer te werken dan Franstalige artsen”, zegt Nationaal N-VA-secretaris Louis Ide, die zelf ook arts is en dit dossier al decennialang opvolgt. “Iedere benadeelde die zich bij dit initiatief wenst aan te sluiten, blijft welkom om zich bij ons te melden."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Miguel Derijcke

    31 oktober 2022

    Nva moet maar voor hun , nederlandse integratie curcussen sponseren en ze naar de westhoek sturen met extra premie...