Naar een win-win terugbetaling innovatieve geneesmiddelen

Aan Benoît Collin en Pedro Facon, respectievelijk de administrateur-generaal van het Riziv en zijn adjunct, de vraag hoe ze de terugbetalingsprocedures voor innovatieve geneesmiddelen zien. Ze moeten volgens Pedro Facon ‘her-dacht’ worden om een betere toegang voor de patiënten te verzekeren. Dat door de werkzaamheid ervan en de onzekerheid beter te benaderen. Hoezo?

Pedro Facon: “Tijdens overlegmomenten met de industrie, artsen en ziekenfondsen, en apotheker hielden we onder andere de werking van de CTG (Commissie Terugbetaling Geneesmiddelen) en de terugbetalingsprocedures tegen het licht. We proberen zoveel mogelijk terug te betalen, maar meer en meer procedures eindigen in een contract. Stilaan werd dat de regel in plaats van de uitzondering. Vandaar een zoektocht naar transparantere procedures voor (voorlopige) terugbetaling, zelfs al zijn alle resultaten nog niet zo zeker."

"We zullen de outcome vaker real world moeten meten.. We zoeken naar een win-win: voor de patiënt snellere toegang tot waardevolle innovatie, voor de industrie (nog) een snellere terugbetaling, politiek-maatschappelijk een betere transparantie en een strakkere prijs-resultaatskoppeling langs de kant van de betaler. Een aartsmoeilijk gegeven, maar we werken eraan. Tegen Kerstmis volgt een stand van zaken aan de minister.”

Benoît Collin: “Ook dit is opnieuw een stap om de ziekteverzekering beter te doen functioneren, het welzijn van de patiënt te verbeteren en de gezondheidswerker te steunen. Als we in dure geneesmiddelen investeren, moeten we zien dat ze echt een meerwaarde betekenen en moet de opvolging transparant  verlopen.”

Geneesmiddelentekort

P.F.: “In het geneesmiddelenbeleid namen we heel wat maatregelen om de prijs te drukken. Maar die kennen limieten. Er mag geen geneesmiddelentekort ontstaan. Bedrijven kunnen soms producten terugtrekken. Het juiste evenwicht vinden is de kunst. In het begrotingsconclaaf hebben we nog goedgekeurd dat de snelheid waarmee prijsdalingen nadat generieken op de markt komen, versnelt. Meer en meer moeten we ook het debat voeren over een lager geneesmiddelengebruik, bijvoorbeeld voor antibiotica, antidepressiva, statines, protonpompinhibitoren en antipsychotica.”

“Anderzijds mogen we niet te goedkoop gaan want dan riskeer je dat er plots geen product meer op de markt is.”

“Tot slot moeten we werken aan doelmatig voorschrijfgedrag en patiënten wijzen op mogelijke levensstijlveranderingen die geneesmiddelengebruik kunnen drukken.”

B.C.: "Het geneesmiddelenbudget is trouwens onder controle. Gezondheidsprofessionals denken weleens dat we dat niet genoeg bewaken, maar ze zijn mee verantwoordelijk voor die supervisie, samen met de ziekenfondsen, in de CTG."

> Riziv versterkt directie

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.