De nationale actiedag veroorzaakt ernstige hinder bij een vijfde van de kmo's, zo zegt ondernemersorganisatie Unizo op basis van een enquête die sinds maandagochtend loopt bij haar leden.
Van alle kmo's die leveringen doen aan hun klanten, geeft 15 procent aan dat die leveringen maandag niet kunnen doorgaan. Van de bedrijven die een levering verwachten, zegt 25 procent dat die leveranciers er niet raken. Daarnaast kwamen in 11 procent van de getroffen kmo's werknemers noodgedwongen te laat toe, klinkt het maandagmiddag in een persbericht.
"Er heerst een enorm onbegrip bij de ondernemers voor deze actie", zegt Unizo-topman Danny Van Assche. "De economische realiteit dringt blijkbaar niet door bij de vakbonden. De boodschap die ze brengen neigt naar volksverlakkerij. De aanhoudende retoriek en de dreigementen voor een 'hete herfst' zijn ronduit schadelijk."
De Unizo-topman wijst erop dat de ondernemers momenteel te maken krijgen met "gigantische grondstof-, energie- en loonkosten". "De bewering dat de lonen in ons land zogezegd niet stijgen is pertinent fout. Door de automatische indexering stijgen de lonen in ons land mee met de evolutie van de gezondheidsprijsindex", zegt hij. Volgens Van Assche betekent dit een loonindexatie van meer dan 13 procent in de periode 2022-2024.
"De bonden staken voor meer koopkracht, maar die stijgt in 2021-2023 met 4,6 procent in België, wat bijna acht keer meer is dan het gemiddelde van 0,6 procent in de eurozone", zegt hij nog. "Denken dat we nu alle lonen kunnen doen stijgen bovenop index is dromen voor werkelijkheid nemen. De loonwet is net de laatste strohalm waaraan ondernemers zich kunnen vasthouden om de loonkost enigszins onder controle te houden."
Laatste reacties
Marc DE MEULEMEESTER
20 juni 2022De koopkracht van 800.000 “ groene mannekes “ kan serieus opgewaardeerd worden als het ACV haar ARCOPAR misbaksel terugbetaalt !