Een onderzoek van arbeidssociologe Jessie Gevaert (VUB) toont aan dat de arbeidskwaliteit een belangrijke rol speelt voor verschillen in mentaal welzijn bij zelfstandigen. Binnen haar studie zag Gevaert dat bepaalde groepen zelfstandigen het zichtbaar moeilijker hebben door hun onzekere werkomstandigheden.
Zelfstandigen worden vaak aanzien als fit, dynamisch en ondernemend, maar Gevaert merkte op dat het welzijn van zelfstandigen vaak over het hoofd wordt gezien. De verscheidenheid onder de zelfstandige beroepsbevolking is groot, maar ook de verscheidenheid in werkomstandigheden is groot. De arbeidssociologe stelt vast dat er steeds meer onzekerheden zijn door lage inkomsten, lage beslissingsautoriteit, maar ook fysiek zwaar werk en een gebrek aan sociale ondersteuning.
Stabiele zelfstandigen zonder personeel, zoals bijvoorbeeld freelancers met een gewild vaardighedenpakket of eigenaars van middel- tot grote ondernemingen, scoren bijzonder goed op het vlak van mentaal welzijn. Het zijn vooral de zelfstandigen die afhankelijk zijn van slechts één klant, mensen die zelfstandige zijn omdat ze geen ander werk vinden, en kleine winkeleigenaars of landbouwers die het meest kwetsbaar blijken.
Opvallend is vooral dat die accumulatie van kwetsbare werkomstandigheden zich niet alleen voltrekt bij nieuwe vormen van zelfstandigheid, maar dat ook traditionele zelfstandigen in bijvoorbeeld de landbouw of in de kleinhandel kampen met precair werk, merkt Gevaert op.
Het onderzoek van de VUB-arbeidssociologe stelt dat er ingezet moet worden op het creëren van voorwaarden voor kwaliteitsvol en duurzaam ondernemerschap. De overheid kan hierbij een belangrijke rol spelen.