Opnieuw meer mensen doneren lichaam aan de wetenschap

Opnieuw kozen steeds meer mensen ervoor om hun lichaam na overlijden af te staan aan de wetenschap. Zo kregen de vijf universiteiten in Vlaanderen en Brussel in totaal 466 lichamen voor onderzoeksdoeleinden. Dat blijkt vandaag uit een rondvraag van Belga. De KU Leuven kan rekenen op het meeste donaties, gevolgd door de UGent. Enkel de UAntwerpen tekende in 2022 een daling op.

De KU Leuven kreeg vorig jaar 134 lichamen van donoren, tegenover 129 in 2021. Dat is een stijging van afgerond 35 procent. Aan de UGent werden er vorig jaar 133 lichamen aanvaard, tegenover 122 in 2021 (+10 procent). De Oost-Vlaamse universiteit moest zelfs een tijdelijke opnamestop invoeren. De UHasselt zag het aantal bovendien ook stijgen van 31 in 2021 tot 40 vorig jaar (+29 procent).

De VUB ontving vorig jaar op haar beurt dan weer 74 lichamen. "We merken de afgelopen jaren een stille stijging", zegt anatomiecoördinator Aron De Smet. "Na tien jaar plukken we nu de vruchten van de media-aandacht die er toen was voor het onderwerp." Volgens De Smet is er nu dus wel een breed maatschappelijk draagvlak voor lichaamsafstand. Zelfs in Brussel, waar veel personen wonen met een geloofsovertuiging waardoor donatie niet kan, zijn er genoeg mensen te vinden voor het idee, klinkt het.

Enkel de UAntwerpen registreerde een daling van 21 procent. Zo kreeg de universiteit 85 lichamen gedoneerd vorig jaar, tegenover 108 in 2021. "Waarschijnlijk komt dit door de oversterfte tijdens de pandemie en het gegeven dat heel wat lichaamsdonoren vroegtijdig zijn overleden door het coronavirus", zegt Luc Van Nassauw, voorzitter van ASTARC, het Antwerpse anatomie-onderzoekscentrum. Die lichamen mochten niet gebruikt worden.

Tijdens het coronajaar 2020 liep het aantal donaties wat terug met het virus, waardoor een tijdlang geen lichamen werden aangenomen. In 2021 kwam hier opnieuw geleidelijk aan verandering in. Nu lijkt de interesse opnieuw op hetzelfde peil als voor de pandemie.

Wie zijn of haar lichaam na overlijden ter beschikking wil stellen van de wetenschap, doet dat via een laatste wilsbeschikking en neemt vooraf contact op met de universitaire instelling van keuze.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.