De FOD Volksgezondheid verlengt de deadline voor onderzoeksprojecten transmurale zorg bij chronisch zieke kinderen tot 26 augustus. Bedoeling van de projecten is om innovatief zorg voor het chronisch zieke kind meer in de thuisomgeving te laten plaatsvinden of de duur van opname van het chronisch zieke kind te doen dalen in samenwerking met de eerste lijn.
Chronische ziekten kennen de laatste jaren een toename, ook bij kinderen, en verwacht wordt dat de stijging de komende jaren verder zal toenemen. Uit de gegevens van het Onafhankelijk Ziekenfonds van 2018 blijkt dat 3,7% (19.379) van de Belgische kinderen tussen 0-19 jaar leven met één of meerdere chronische ziekte(n). Verder geven deze cijfers aan dat de kans op een ziekenhuisopname bij kinderen met een chronische ziekte bijna 5 keer hoger ligt dan bij hun leeftijdsgenoten zonder chronische ziekten (4,8% - 23,7%).
23.7% van de chronisch zieken tussen 0-19 jaar werd in de loop van het jaar minstens één keer opgenomen in het ziekenhuis. Het spreekt dan ook voor zich dat chronische aandoeningen gevolgen hebben op het dagelijks functioneren en dus de kwaliteit van leven van deze kinderen.
Regeerakkoord
In het federaal regeerakkoord worden maatregelen voorzien om onnodige ziekenhuisverblijven te vermijden, gecombineerd met het aanbieden van alternatieve en innovatieve vormen van zorg. De oproep naar pilootprojecten transmurale zorg bij chronisch zieke kinderen richt zich tot de ziekenhuissector met de mogelijkheid projectvoorstellen in te dienen die innovatief zorg voor het chronisch zieke kind meer in de thuisomgeving kunnen laten plaatsvinden. Of die de duur van opname van het chronisch zieke kind kan doen dalen in samenwerking met de eerste lijn.
Om deze proefprojecten wetenschappelijk/methodologisch te ondersteunen en te evalueren, wordt deze oproep gelanceerd.
Het takenpakket van de experten omvat onder meer:
- selectiecriteria opstellen, het selectieproces ondersteunen en het verder ondersteunen van de kandidaten.
- de methodologie implementeren in functie van de geselecteerde proefprojecten.
follow-up van het proefproject aan de hand van evaluatiemomenten. - een eindrapport opstellen.
De duur van deze opdracht wordt geschat op drie jaar.
Praktische modaliteiten
De concrete werkplanning, inhoudelijke afspraken, timing van de tussentijdse rapporten en overleg met het begeleidingscomité zullen met de geselecteerde onderzoeksgroep worden afgesproken en opgenomen in een B4-overeenkomst via een of meerdere van de deelnemende ziekenhuizen.
Alle informatie, met inbegrip van de van de contractant verwachte competenties, wordt beschreven in de offerteaanvraag.
Alle eventuele vragen kunt u richten via freya.couvin@health.fgov.be, medewerker van het FOD volksgezondheid.
Deadline
Het onderzoeksproject moet uiterlijk 26 augustus 2022 om middernacht via e-mail worden ingediend bij freya.couvin@health.fgov.be