Er zijn te weinig coronatests om aan de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) te voldoen. Dat zegt de topman van het Zwitserse farmabedrijf Roche, dat zelf ook tests levert en net de goedkeuring kreeg voor een nieuwe test die kan worden ingezet op een volledig geautomatiseerd systeem. De farmasector belooft er alles aan te doen om binnen de 18 maanden een vaccin te ontwikkelen.
Breed testen is simpelweg onmogelijk, meent directeur Severin Schwan. De vraag is vele malen hoger dan het aanbod, zei hij op een persconferentie van de farma-industrie. Schwan noemt het belangrijk dat de test nu eerst wordt ingezet voor risicopatiënten en personen met ziektesymptomen.
Ondertussen zijn farmaconcerns bezig de testcapaciteit fors uit te breiden. Roche zelf kreeg onlangs toestemming van de Amerikaanse autoriteiten voor een sterk geautomatiseerd systeem, waarbij binnen 24 uur tot 4.000 monsters op het virus Sars-CoV-2 kunnen worden onderzocht.
Op vrijdag 13 maart 2020 verstrekte de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) een Emergency Utilization Approval (EUA) voor een nieuwe moleculaire test, ontwikkeld door Roche. Deze test kreeg ook het CE-IVD-label. Deze nieuwe test kan worden ingezet op een volledig geautomatiseerd systeem (cobas®6800 / 8800) dat toelaat gelijktijdig een grote hoeveelheid stalen te analyseren. Door deze hoge testcapaciteit is het eerste resultaat beschikbaar binnen vier uur, heet het.
Vandaag is in België één toestel actief om analyses met de nieuwe test uit te voeren. Een tweede toestel wordt momenteel gevalideerd en een derde geïnstalleerd. Roche verwacht dat deze toestellen midden volgende week operationeel zullen zijn. Personen die symptomen vertonen op grote schaal testen, kan een belangrijke rol spelen om de verspreiding van het coronavirus te helpen indijken.
Vaccin
Op dezelfde persconferentie lieten de farmaconcerns verstaan dat er binnen 12 à 18 maanden over de hele wereld een vaccin tegen het nieuwe coronavirus zou moeten bestaan. Er lopen tientallen klinische studies. "We zullen ervoor zorgen, zelfs als het vaccin elders wordt geproduceerd, dat het toegankelijk is voor iedereen die het nodig heeft", aldus Paul Stoffels van Johnson&Johnson. "Het is een belofte die de sector gezamenlijk maakt".
De farmabedrijven beschikken over voldoende middelen om het vaccin te ontwikkelen, maar de administratieve formaliteiten kunnen wel eenvoudiger en sneller, klonk het. Maar veiligheid primeert: een kandidaat-vaccin moet daarom de nodige testen ondergaan en dat kan niet zomaar sneller gebeuren. David Loew van Sanofi verwacht daarom "binnen 12 à 18 maanden een goedgekeurd vaccin op de markt". Daarna moet dat op grootschalig niveau worden geproduceerd én verdeeld over alle continenten. "We spreken over een miljard mensen. Dat is een hele uitdaging", aldus Loew.