Uit een internationaal onderzoek blijkt dat meer hulpverleners op spoed zich na twee pandemische jaren opgebrand voelen dan daarvoor. Risicofactoren worden ook duidelijk. De resultaten staan in the European Journal of Emergency Medicine.
De COVID 19-pandemie verhoogt de werkdruk voor veel artsen, vooral in de spoedeisende hulp. Uit een enquête van de European Society of Emergency Medicine (EUSEM) in 89 landen bleek: 62% van het medisch personeel op de spoedeisende hulp had ten minste één burn-out symptoom, 31% zelfs twee.
Dr. Roberta Petrino van het regionale ziekenhuis in Lugano en haar team gebruikten een online-enquête om te bepalen of de deelnemers burn-outsymptomen hadden zoals depersonalisatie of emotionele uitputting. Burn-out werd geacht aanwezig te zijn als de respondenten hoog scoorden op ten minste een van de twee symptomen, gedefinieerd als een score van > 6 voor depersonalisatie en > 10 voor emotionele uitputting volgens de Maslach Burnout Inventory.
Meer dan 1.900 mensen vulden de vragenlijsten in, van wie 84% artsen, 12% verpleegkundigen, 2% paramedici en 2% ander personeel. Een hoge burn-outscore op het gebied van depersonalisatie, emotionele uitputting of verminderde prestaties werd respectievelijk door 47%, 46% en 48% van de respondenten behaald. "Deze scores zijn aanzienlijk hoger dan die gerapporteerd door spoedeisende hulpverleners vóór de pandemie," aldus Petrino et al.
Vooral vrouwen, verpleegkundigen en jongeren getroffen
In het huidige onderzoek hadden vrouwen vaker last van burn-out dan mannen (64% vs. 59%) en verpleegkundigen vaker dan artsen (73% vs. 60%). Mensen met minder dan vijf jaar werkervaring meldden vaker burn-out dan degenen die al minstens tien jaar in hun beroep werkten (74% vs. 60%).
Het risico op burn-out was bijzonder hoog wanneer er een personeelstekort was: onder de getroffenen bedroeg het burn-outpercentage 70%, tegenover 37% in een omgeving met voldoende personeel. Bij degenen die burn-out meldden, was de kans groter dat ze van baan wilden veranderen (87% vs. 40%). Slechts 41% gaf aan toegang te hebben tot psychologische hulpprogramma's.
“Burn-out bij gezondheidsprofessionals kan leiden tot alcohol- en medicijnmisbruik, en zelfs suïcide. Post-traumatic stress disorder (PTSD) is een andere uiting burn-out, en dat kan ondermijnende lange-termijnsgevolgen hebben voor het individu.”
Deskundigen roepen op tot actie
"De prevalentie van burn-out bij medisch personeel in noodsituaties is hoog na twee pandemische jaren," vatten de onderzoekers van Petrino samen. De resultaten zijn vergelijkbaar met die van andere studies die dezelfde periode onderzochten. Mensen met burn-out hebben de neiging van baan te veranderen, wat leidt tot verdere personeelstekorten, aldus Petrino e.a. Onverschilligheid van politici kan de situatie bedreigend maken voor de gezondheidszorg, concluderen zij.
"Medisch personeel in noodsituaties heeft een bijzonder zware last moeten dragen en lijdt daaronder. Er zijn dringend maatregelen nodig om de burn-out terug te dringen en zo degenen die het beroep willen verlaten, ertoe aan te zetten zich te herbezinnen", schrijft dr. Abdo Khoury van het universitair ziekenhuis van Besançon in een begeleidend commentaar. Volgens hem is van veel interventies aangetoond dat ze effectief zijn tegen burn-out, en het is teleurstellend hoe weinig er lijken te worden toegepast. "De pandemie heeft aangetoond hoe belangrijk ze zijn," besluit hij.