Stagiairs ingezet als volwaardig verpleger "absoluut geen weerspiegeling realiteit"

Stagiairs verpleegkunde worden niet massaal ingeschakeld voor taken die ze wettelijk gezien niet mogen uitvoeren. "Omdat we bewust zijn van de krapte op de arbeidsmarkt, volgen we dit op de voet, en eigenlijk vangen daarover slechts heel sporadisch verhalen op", zegt Veerle Dekocker, directeur van de opleidingen verpleegkunde bij Hogeschool Vives. "Berichten als zou dit schering en inslag zijn, zijn absoluut geen weerspiegeling van de realiteit."

Het Laatste Nieuws brengt donderdag verschillende studenten verpleegkunde aan het woord die getuigen over de grote verantwoordelijkheden die ze op stageplaatsen krijgen, waardoor ze soms zelfs handelingen moeten stellen die wettelijk verboden zijn. Bovendien zouden ze snel op zichzelf aangewezen zijn. "Die verhalen kunnen kloppen, maar het gaat hier niet om de grote meerderheid", zegt Dekocker. 

Al in de eerste helft van het eerste jaar gaan Vives-studenten op stage in een woonzorgcentrum, maar de school staat daarbij in voor een strikte monitoring van de taken die de studenten daar krijgen. "Uit een recente bevraging bij de studenten bleek dat, op de 120 stageplaatsen van de Kortrijkse campus, vier stageplaatsen niet helemaal voldeden", legt Dekocker uit. "Met die plaatsen gaan we in gesprek, en als we geen verbetering merken, worden ze uitgesloten."

In aanloop naar de stage krijgen de studenten ook uitgelegd welke taken ze al dan niet mogen uitvoeren. "We zijn ons bewust van de grote krapte op de vloer, en zijn er dan ook bijzonder alert voor dat onze studenten geen taken moeten uitvoeren waarvoor ze nog niet opgeleid zijn", zegt Dekocker. "Bovendien: als dat gebeurt, doet dat ook al snel de ronde onder de studenten en bereikt dat ook de docenten."

Als zulke verhalen al circuleren, is dat eerder in het vierde en laatste jaar van de opleiding, zegt Decocker. "Maar ook hier houden we in de gaten dat ook de studenten in het laatste jaar nog voldoende in een leerklimaat zitten", zegt de directeur. Sinds het academiejaar 2016-'27 telt de bachelor verpleegkunde vier in plaats van drie jaar.

De directrice merkt op dat de studenten natuurlijk geëvalueerd worden, maar dat ook de stageplaatsen een evaluatie krijgen. "Als de evaluatie negatief is, wordt de samenwerking stopgezet. Jaarlijks gebeurt dat met één of twee plaatsen."

Vives zegt met ruim 1.300 studenten de grootste Vlaamse opleiding verpleegkunde, op drie campussen, aan te bieden.

In een reactie op de berichtgeving zei Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits al dat ze de sector, het onderwijs, de federale overheid en de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) wil samenbrengen om te kijken hoe de situatie kan worden aangepakt. "Ik besef dat de werkdruk hoog is en heb respect voor de vele extra inspanningen die mensen in de zorg leveren, ook studenten", aldus de CD&V-minister. "Maar het kan niet de bedoeling zijn dat dit risico's creëert voor de patiënten."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.