Wie geweld pleegt tegen zorgverleners zal daarvoor in de toekomst een strengere straf kunnen krijgen. Dat zal in het nieuwe strafwetboek staan, zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).
Gewelddaden gepleegd op zorgverleners krijgt in het nieuwe strafwetboek een strafverhoging met één niveau. Wie veroordeeld wordt voor slagen en verwondingen aan een zorgverlener met twee weken werkongeschiktheid tot gevolg, zal zo 3 tot 5 jaar cel riskeren, in plaats van 2 maanden tot 4 jaar zoals vandaag.
De strengere straffen zijn van toepassing op alle gewelddaden tegen "personen met een maatschappelijke functie", naar aanleiding van de uitoefening van die functie. Tot nog toe ging dat om ambulanciers, artsen, apothekers, kinesitherapeuten, verpleegkundigen en psychologen van een openbare dienst, maar in het nieuwe strafwetboek zullen alle zorgberoepen worden opgenomen.
"Onze zorgverleners staan dag en nacht voor ons klaar en moeten hun job in alle veiligheid kunnen doen", zegt minister Vandenbroucke. Volgens de Vooruit-vicepremier geeft de regering "een duidelijk signaal" met het nieuwe strafwetboek. "Wie geweld pleegt op een moment dat zorgverleners hun job doen, moet en zal zwaar aangepakt worden."
Laatste reacties
Anthony CORNELISSEN
07 november 2022Sorry, we worden nog steeds met een kluitje in het riet gestuurd. Welke huisarts gaat er 14 dagen werkonbekwaam blijven, tenzij hij compleet aan diggelen geslagen is. Dit komt amper voor. En al de rest.
Ik ben zelf enkele jaren geleden door een Marokkaan zwaar belaagd geweest, alles samen heeft dat wel een uur geduurd. Klacht ingediend bij de politie en mijn advocaat laten opvolgen; resultaat: regelrecht geklasseerd en uiteraard ook geen schadevergoeding gekregen, nadien heeft dit individu mij letterlijk komen uitlachen. Dit zal met de maatregelen van VDB niet veranderen. Bedankt voor het zoethoudertje.
Dr. Cornelissen A.