Stel dat u als arts bij een patiënt in een tweepersoonskamer langskomt voor een consultatie waarbij soms gevoelige informatie ter sprake komt. Dan is het niet erg gdpr-proof dat een tweede patiënt meeluistert. UZ Gent test uit of de kamergenoot dan 'afgesloten' kan worden van die informatie via een hoofdtelefoon met muziek.
Op vrtnws doet gynaecoloog Isabelle De Haene uit de doeken wat het proefproject op de kraamkliniek van UZ Gent precies inhoudt. De arts neemt bij zijn kamerronde een hoofdtelefoon mee die de kamergenoot dan opgezet krijgt om naar muziek te luisteren terwijl de patiënt zelf vrijuit kan praten over delicate onderwerpen. Uiteraard is ook gedacht aan hygiëne: na elke patiënt wordt de telefoon ontsmet voor de volgende.
Dr. De Haene geeft toe dat deze handelswijze wel at extra tijd opslorpt. "Het vergt discipline van onze kant om hoofdtelefoon de hele tijd te gebruiken. Ik heb al gemerkt dat we soms eens vergeten om de hoofdtelefoon af te geven wanneer het heel druk is."
Anderzijds merkt de arts wel heel wat positieve reacties vanuit patiëntenkant, alleen al omdat het ziekenhuis uitermate zorgzaam omspringt met de privacy. Wie de hoofdtelefoon opgezet kreeg, reageerde tot nu toe niet negatief.
"Tot slot zijn er ook patiënten die aangeven dat ze zelf een koptelefoon hebben en dat ze die zullen gebruiken. Dat mag natuurlijk ook", zegt De Haene nog