Het UZ Gent gaat de 55.000 containers, die het jaarlijks gebruikt voor medisch afval, vervangen door exemplaren die vervaardigd zijn uit gerecycleerde kunststoffen.
Ook 7.000 dozen voor droog medisch afval mogen niet hergebruikt worden en gaan naar de verbrandingsoven wanneer ze vol zijn. Maar recyclagebedrijf Vanheede ontwikkelde een nieuw type container dat duurzaam geproduceerd wordt.
Het UZ Gent, een van de grootste ziekenhuizen van het land, zal die voortaan gebruiken, een Europese primeur, zegt het ziekenhuis. "We besparen met deze switch jaarlijks zo'n 82.500 kg CO2 in de volledige cyclus van ons risicohoudend medisch afval en voldoen nog altijd aan de strenge eisen van de medische afvalverwerking", zegt duurzaamheidscoördinator Evelien Kieckens (UZ Gent). "Hopelijk kunnen we hiermee ook andere zorginstellingen overtuigen."
De nieuwe container wordt gemaakt uit een mix van verschillende afgeschreven kunststoffen die intensief gesorteerd worden, gewassen en versnipperd. De flakes worden in de juiste verhoudingen gemengd en gesmolten tot een zwarte korrel met de chemische en mechanische eigenschappen die nodig zijn voor een medische container volgens de UN-normering.
De operatie betekent een vermindering van 18 procent CO2-uitstoot in de volledige cyclus dat het RMA (risicohoudend medisch afval ) aflegt.