Vandenbroucke waarschuwt voor te lage inschatting van covid19-risico

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) waarschuwt voor een te lage inschatting van het risico op besmetting met Covid-19, nu we aan het begin staan van een nieuwe besmettingsgolf met het coronavirus. Omdat we doeltreffende maatregelen hebben tegen het virus, wordt het risico als minder groot ervaren, legt hij uit. "De mensen zien het risico niet meer, maar het is er nog."

De bevoegde Kamercommissie boog zich over een wetsontwerp dat de kwaliteit van de binnenlucht op publiek toegankelijke gesloten plaatsen moet opkrikken. De reglementering kwam er als gevolg van de coronacrisis. "We brengen 85 procent van onze tijd binnen door. Het belang van een goede binnenluchtkwaliteit kan vanuit dit oogpunt niet genoeg worden benadrukt", aldus de minister.

Het bracht Vandenbroucke bij de verwachte herfstgolf, die sinds vorige week is ingezet. "Het is het moment om eraan te herinneren dat er een vrij belangrijke circulatie van het virus is en dat we aan het begin van een golf staan." Volgens cijfers van Sciensano werden tussen 27 september en 4 oktober per dag gemiddeld 94,3 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis, een toename met 28 procent op weekbasis.

Preventieparadox

"Misschien worden we geconfronteerd met de preventieparadox", ging de socialistische vicepremier voort. "We hebben efficiënte maatregelen genomen, zoals vaccinatie. We weten dat ventilatie effectief is. Maar omdat we maatregelen nemen die doeltreffend zijn én die gevolgen hebben, wordt het risico als minder groot ervaren. We mogen ons niet door die preventieparadox laten vangen."

Vandenbroucke benadrukte daarom het belang van een geslaagde boostercampagne, die nu aan de gang is. Maar ondanks de sterke inspanningen van de overheden, zijn de resultaten daarvan in Wallonië en Brussel tot nu toe onvoldoende. "Onze modelbeheerders zeggen dat we minstens 50 procent van de kwetsbare bevolking moeten hebben, waarbij onder andere alle 50-plussers opnieuw moeten worden ingeënt met een booster. Daar zijn we ver van af, vooral in Wallonië en Brussel", zei hij. "Mensen zien het risico niet meer, maar het is er nog. Daarom moeten we dringend de campagne versnellen."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.