De Vlaamse dienst voor arbeidsbemiddeling VDAB heeft via de ziekenfondsen tot eind augustus zowat 3.000 aanmeldingen gekregen voor een re-integratietraject voor langdurig zieken. Dat heeft Vlaams minister van Werk Jo Brouns (CD&V) gezegd in de commissie Economie van het Vlaams Parlement. De bedoeling is om eind dit jaar te landen op 7.500 nieuw opgestarte trajecten.
Vlaanderen telt zowat 243.000 langdurig zieken. Op dit moment is 24 maanden na de start van een re-integratietraject maar 30 procent van de begeleide groep opnieuw aan het werk. Voormalig Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) en haar federale collega van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) ondertekenden daarom begin maart van dit jaar een protocolakkoord over de re-integratie van langdurig zieken. De bedoeling was om in 2024 uit te komen op 12.000 gerealiseerde trajecten voor de re-integratie naar werk: 7.500 nieuw opgestarte trajecten dit jaar, 10.000 in 2023 en naar 12.000 re-integratietrajecten in 2024.
"Concreet moet het plan ertoe leiden dat meer mensen met gezondheidsuitdagingen toegeleid worden naar de arbeidsmarkt, en naar de VDAB", zei minister Brouns, die in de commissie vragen had gekregen over de kwestie van Axel Ronse (N-VA), Tom Ongena (Open VLD) en Robrecht Bothuyne (CD&V). Brouns specificeerde dat toe tot eind augustus zowat 3.000 arbeidsongeschikte erkende personen via de ziekenfondsen aangemeld zijn bij de VDAB. "Dus dat gaat richting de helft van de jaarlijkse ambitie", zei hij.
Bij de re-integratie van langdurig zieken is een belangrijke rol weggelegd voor de Terug Naar Werk-coördinatoren. Die moeten de langdurig zieken de weg tonen in het labyrint van diensten, naar de juiste instantie die hen optimaal kan helpen. Wie ziek is en ondersteuning wil om terug aan het werk te gaan, kan daarvoor vanaf dag één van de arbeidsongeschiktheid een beroep doen op die coördinatoren bij het ziekenfonds, of aankloppen bij de VDAB of partners. De bedoeling is dat dit jaar 40 coördinatoren aan het werk gaan. In 2023 worden er dat 60, die worden toegevoegd aan de ziekenfondsen.
"De beperkte huidige instroom vanuit de ziekenfondsen weerspiegelt de impact van de vele wijzigingen die binnen deze geledingen plaatsvinden", zei Brouns nog. "Begin dit jaar werd volop ingezet op de werving van de Terug Naar Werk-coördinatoren en de versterking van de paramedische teams binnen de ziekenfondsen. Deze zomer werd volop ingezet op opleiding." Brouns voegt daar aan toe dat de VDAB momenteel nog afhankelijk is van de inschatting vanuit het ziekenfondsen voor de opstart van een re-integratietraject.