De gemiddelde medewerker van VDAB was in 2022 een op de tien dagen afwezig wegens ziekte. Het ziekteverzuim bij VDAB is daardoor veel hoger dan bij de andere diensten van de Vlaamse overheid.
Dat schrijven Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.
"De cijfers van VDAB zijn een teken aan de wand en tonen de maatschappelijke trend", zegt de dienst in een reactie.
Het ziekteverzuim bij de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) is gestegen tot 10,24 procent. "Dat is veel hoger dan het ziekteverzuim bij de Vlaamse overheid in het algemeen. Dat ligt maar op 7,44 procent. Dat werpt een belangrijke vraag op: als VDAB het aantal zieken in de eigen organisatie niet naar beneden kan krijgen, hoe kan de dienst dit dan voor andere bedrijven doen? Bovendien speelt VDAB een cruciale rol in de activering van de grote groep langdurig zieken. Maar zes op de tien ziektedagen bij VDAB-personeel komen van mensen die langdurig ziek zijn. Dat is zeer zorgwekkend", zegt Tom Ongena, het parlementslid van Open VLD dat de cijfers opvroeg.
De vakbonden zijn niet verbaasd. "De VDAB moet steeds meer doen met minder personeel", zegt Wim De Sutter, secretaris van de christelijke vakbond ACV Openbare Diensten. "Daar komt nog bij dat VDAB, terecht of onterecht, wordt geviseerd door de media en de politiek. In januari heeft Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) nog aangekondigd dat er wordt onderzocht of de lokale besturen de taken van VDAB niet gewoon kunnen overnemen. Al dat nieuws legt extra druk op het personeel. En dan is er ook nog de toegenomen agressie tegen bemiddelaars van VDAB."
VDAB beaamt de hoge werkbelasting. De dienst geeft toe dat het hoge aantal zieken in de eigen organisatie een groot probleem is.
In een reactie voert VDAB aan dat het aantal zieken in België al een hele tijd toeneemt. "De cijfers van Steunpunt Werk tonen dat aan. In 2012 waren er 180.403 mensen arbeidsongeschikt. Tien jaar later ging het om 214.430 personen. Ook de cijfers van het RIZIV tonen voor heel België een stijging van het aantal mensen in invaliditeit: van 278.071 in 2012 naar 467.884 in 2022", klinkt het. De dienst wijst ook naar een onderzoek van hr-dienstverlener Acerta, waaruit blijkt dat 13,86 procent van de werkende bevolking in 2022 minstens een dag per maand ziek thuiszat.
De oorzaken voor die stijging liggen in de vergrijzing van de bevolking en de verhoging van de pensioenleeftijd, het toenemend aantal vrouwen op de arbeidsmarkt, het toenemend aantal stressgerelateerde aandoening en het feit dat het ziekteverzuim hoger is bij grote organisaties. "VDAB wordt geconfronteerd met een combinatie van die factoren", klinkt het. Meer dan de helft van de werknemers is ouder dan 50 jaar, meer dan 70 procent is vrouw. VDAB beaamt ook de hoge werkbelasting. De dienst is met 4.700 medewerkers bovendien de grootste organisatie van de Vlaamse overheid. Maar, voert VDAB aan, "het feit dat er meer mensen ouder dan 50 werken bij VDAB, en ook het hoogst aantal mensen met een beperking, is een bewuste keuze voor meer diversiteit".
Iemand vanuit ziekte terug naar een job begeleiden vraagt maatwerk enerzijds en een flexibele werkgever anderzijds, klinkt het tot slot. Daarin wil VDAB het voortouw nemen door medewerkers mogelijkheden te bieden om flexibel te werken, met re-integratiecoaches te werken, in gesprekken te polsen naar het welzijn van zijn medewerkers, de loopbankansen voor medewerkers te vergroten, het aanwezigheidsbeleid te versterken en onderzoek te voeren naar de oorzaken van ziekteverzuim bij zijn medewerkers.