Een groter deel van het gezondheidsbudget moet worden ingezet voor preventie van ziekte. Daarvoor heeft het Vlaams netwerk van ondernemingen Voka gepleit tijdens het 'Health Community Congres' in Londerzeel, in Vlaams-Brabant.
Momenteel gaat maar 2 procent van het gezondheidsbudget naar preventie. Voka wil dat opgetrokken zien naar "minstens 5 procent", een percentage dat sommige andere landen halen. "Als België in de internationale benchmarks inzake preventie naar de top zou stijgen, zou dit betekenen dat er jaarlijks tot 80 procent minder beroertes (CVA), diabetes type 2 en hartfalen zouden voorkomen, en tot 40 procent minder kankergevallen", stelt Voka.
"We geven elk jaar miljarden uit aan ziekten die we mits een betere preventie kunnen voorkomen", zegt Voka-topman Hans Maertens. "De beste investering die we kunnen doen als samenleving is dan ook sterker te focussen op preventie. Een goede gezondheid gaat gepaard met meer kans op werk en met meer levensgeluk."
De ondernemersorganisatie wijst erop dat er elk jaar 24 miljard euro wordt uitgegeven uit aan de behandeling van te voorkomen aandoeningen, en dat nog eens 11,5 miljard euro verloren gaat aan verminderde economische participatie door deze aandoeningen.
Daarnaast pleit Voka ook voor meer inzetten op innovatie in de zorg in de vorm van digitale oplossingen zoals virtuele assistenten. "Dergelijke innovaties bieden de middelen om zorg en gezondheidsadvies tegelijk meer persoonlijk en gecoördineerd te maken", klinkt het.