Hoeveel kans je op een burn-out hebt, heeft vooral te maken met de sector waarin je werkt, je leeftijd en je geslacht. Vrouwen lopen een hoger risico. Hoe ouder, hoe kwetsbaarder je bent. En de zorg en het onderwijs zijn de meest precaire beroepen.
Dat blijkt uit de nieuwe werkbaarheidsenquête die de SERV publiceert, schrijft De Morgen.
Ruim een op de tien Vlaamse werknemers en zelfstandigen stevent af op een burn-out. Opvallend is dat de gezinssituatie geen significant verschil maakt. Leeftijd wel: 55-plussers maken de helft meer kans op een burn-out dan twintigers. Net zoals geslacht: vrouwen lopen 30 procent meer risico dan mannen. Laaggeschoolden en zelfstandigen in de bouw en de horeca verkeren ook vaker in de gevarenzone.
Maar de meest doorslaggevende factor is het type werk zelf, zo blijkt. Wie emotioneel belastend werk doet, loopt bijna drie keer zoveel kans om uit te vallen. Andere factoren van belang: afwisseling, autonomie en ondersteuning van de leidinggevenden. Structureel bereikbaar moeten zijn, heeft ook een negatieve impact. Maar de zwaarste implicatie heeft de werkdruk. Een hoge werkdruk maakt dat je tot zes keer meer kans hebt om tegen de muur te lopen. Dat vertaalt zich duidelijk naar de meest precaire beroepsgroepen: bij de werknemers torenen onderwijs- en zorgfuncties boven de andere uit.