VTM wil met nieuw programma rond burn-out een lans breken: "We zitten in systeemcrisis"

Op maandag 21 november start VTM met 'Out of Office', een nieuw programma dat het thema burn-out onder de aandacht brengt. Vijf Vlamingen die mentaal en fysiek opgebrand zijn, gaan in het programma samen met mensen met een beperking aan de slag op een zorgboerderij. Klinisch psycholoog Elke Van Hoof (VUB) verwacht dat het programma zal bijdragen aan het normaliseren van psychische problemen. "Het wapent tegen onbegrip van buitenaf", klinkt het.

In vijf jaar tijd is het aantal mensen met een burn-out met een derde gestegen. Momenteel ervaren bijna een half miljoen Vlamingen zoveel stress dat ze niet meer in staat zijn om te werken. Vijf van hen gaan in 'Out of Office' aan de slag op de Emiliushoeve, een zorgboerderij die gerund wordt door mensen met 'bijzondere kwaliteiten'. Hun gezamenlijk doel: op zes maanden tijd een oude stal ombouwen tot een korte keten biowinkel. 

"Het wordt een half jaar afbreken en terug opbouwen, letterlijk en figuurlijk", klinkt het bij de programmamakers. "Na hun periode op de Emiliushoeve volgt dan ook de allesbepalende vraag: keren ze na het experiment terug naar hun oude job of geven ze hun leven een nieuwe wending?"

'Vertraging' is een woord dat tijdens het hele proces centraal staat, benadrukt acteur Bruno Vanden Broecke, die het project in goede banen leidt. "We leven in een tijd dat het vooruit moet gaan en dat we voorbij alles razen. Maar er zijn veel mensen die heel hard in de 'shit' zitten op dit moment. We zitten in een echte systeemcrisis: het is iets dat iedereen kan treffen, iedereen kan zichzelf voorbij lopen tot ze volledig opgesmeuld zijn."

Vanden Broecke hoopt met het programma dan ook een lans te breken rond het thema burn-out. "Er zullen mensen kijken die het niet kennen of zeggen dat het iets is voor luieriken. Wie weet krijgen zij er dan een beter beeld van. Anderzijds zijn er misschien mensen die tegen een burn-out aanlopen, maar het niet beseffen. Ik hoop dat zij de signalen zullen herkennen en kunnen ingrijpen. Andere mensen zitten misschien middenin een burn-out en kunnen dan weer troost putten uit het programma."

De makers onderstrepen dat de deelnemers tijdens het programma hun lopende hulpverleningen konden voortzetten. Achter de schermen kregen ze begeleiding van burn-out coach Sabine Vanquaillie, die probeerde de kandidaten opnieuw "dichter bij zichzelf en hun gevoel" te brengen. "Daardoor waren ze, in combinatie met hun ervaringen op de Emiliushoeve, sneller en beter in staat om de juiste keuzes te maken en te kiezen voor die zaken die hen energie geven."

Klinisch psycholoog Elke Van Hoof (VUB) verwacht dat het programma zal bijdragen aan het normaliseren van psychische problemen. "Je krijgt als kijker een unieke inkijk in de ups en downs van herstel. De complexe interactie tussen de persoon en zijn of haar omgeving komt uitgebreid aan bod. De combinatie van structuur tijdens het experiment en de groepsaanpak ondersteunt herstel. Je leert van elkaar, weent en lacht samen", besluit ze.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.