Meer dan 7 miljoen mensen wachten nu op behandeling in Britse ziekenhuizen, een recordaantal, volgens officiële cijfers die vandaag zijn bekendgemaakt en die de crisis onderstrepen waarmee het Britse openbare gezondheidsstelsel (NHS) wordt geconfronteerd.
Sinds de pandemie worstelt de NHS met de wachtlijsten waarmee patiënten worden geconfronteerd, zowel voor tests - inclusief kankerbehandeling - als voor routine- of spoedzorg.
Eind september wachtten ongeveer 7,1 miljoen mensen op behandeling, een niveau dat op zijn minst sinds augustus 2007 niet meer voorkwam. Toen werd deze indicator gecreëerd.
Bijna een vijfde van deze mensen wacht al meer dan een jaar, hoewel het aantal wachtenden van meer dan 18 maanden in een jaar tijd met bijna 60% is gedaald, aldus de NHS.
Uit de gegevens blijkt echter dat het aantal spoedafdelingen niet afneemt en dat het aantal mensen dat meer dan 12 uur op een bed wacht, toeneemt.
En deze situatie zou kunnen voortduren wanneer de winter aanbreekt, met een toevloed van patiënten die lijden aan seizoensgebonden virussen, tegen een achtergrond van sociale onrust.
De vakbond Royal College of Nursing heeft woensdag een allereerste nationale staking tegen het einde van het jaar aangekondigd om loonsverhoging te eisen tegen de achtergrond van een crisis in de kosten van levensonderhoud.
De regering heeft de eisen van de vakbond als financieel 'onrealistisch' bestempeld voor de overheidsfinanciën van het Verenigd Koninkrijk.