Het welzijn van de Belgen is sterk toegenomen sinds januari, blijkt uit de laatste motivatiebarometer. Belangrijke sleutelindicatoren, zoals vitaliteit en levensvoldoening benaderen niveaus van andere pieken in de pandemie. Al is er nog geen sprake van pre-pandemische niveaus. Motivatiepsycholoog Maarten Vansteeniste (UGent) wijst er ook op dat de verschillen tussen gevaccineerden en ongevaccineerden uitgevlakt geraken.
Het 41ste rapport is het laatste dat de interuniversitaire werkgroep rond het welzijn tijdens de pandemie zal uitbrengen. Het is het resultaat van een bevraging van 31.472 personen tussen 29 april en 15 mei. Daaruit blijkt dat de respondenten merkbaar herstellen van de mentale gevolgen die het coronavirus en de daaropv olgende restrictieve maatregelen hebben gehad.
Gevoelens van vitaliteit en levensvoldoening zitten in de lift en Belgen rapporteren een lichtjes betere slaapkwaliteit. Voor die twee eerste indicatoren lijken de cijfers in de buurt te komen van de gegevens die in april van 2020, tijdens de eerste golf, zijn opgenomen. Vergelijken met eerdere metingen is niet mogelijk.
"We hebben geen pre-pandemische cijfers", legt Vansteenkiste uit. "Maar we merken wel dat we opnieuw geklommen zijn naar voorgaande pieken, zoals in de zomervakantie van 2020. Dat was toen deels ook door het vakantie-effect: je ervaart meer autonomie, verbondenheid en je kan de batterijen opladen."
Een gelijkaardige daling van gevoelens als van angst en depressie kunnen de onderzoekers niet vaststellen. "Misschien omdat de daling van coronagerelateerde zorgen vervangen is door andere zorgen zoals klimaatverandering of oorlog", aldus het rapport.