Wie een chronische aandoening heeft, zal binnenkort schriftelijk kunnen laten vastleggen wat zijn of haar wensen zijn voor toekomstige gezondheidszorg. Dat staat in het ontwerp van de nieuwe wet op patiëntenrechten, die minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke voorstelde. De Vooruit-minister wil nog dit jaar met de wet naar het parlement. U kunt tot 18 april feedback geven op het wetsontwerp.
De vorige wet op patiëntenrechten dateert van 2002 en had onder meer de bedoeling om patiënten een kwaliteitsvolle zorg te garanderen, hen recht op informatie te bieden, recht op vrije keuze van zorgverlener, hen te laten bijstaan door een vertrouwenspersoon of hen toegang te geven tot hun medisch dossier. Het nieuwe ontwerp dat minister Vandenbroucke donderdag voorstelde, moderniseert die wet en steekt die in een nieuw jasje.
Voorafgaande zorgplanning
De grootste nieuwigheid is de mogelijkheid van voorafgaande zorgplanning. Die wordt wettelijk in de wet verankerd. Concreet betekent dit dat het mogelijk is om op voorhand schriftelijk vast te leggen wat je wensen zijn voor je toekomstige gezondheidszorg. Het gaat dan niet alleen over mensen met uitzicht op hun levenseinde, maar ook voor wie bijvoorbeeld een chronische aandoening heeft. "Hoe ziet die persoon zelf zijn zorg doorheen zijn leven, en welk leven wil die persoon leiden?", verduidelijkt minister Vandebroucke. "Een ander voorbeeld is iemand die na een ongeluk een handicap oploopt, maar toch maximaal mobiel wil zijn en zijn revalidatie daar écht op wil enten. Daar gaat het om".
De wet voorziet overigens modaliteiten om die voorafgaande zorgplanning digitaal te registeren en die toe te voegen aan het patiëntendossier. In die zorgplanning kunnen zowel positieve als negatieve elementen aan bod komen, legt patiëntenexperte Jacqueline Herremans, die het ontwerp mee opstelde, uit. Volgens Herremans gaat het ook om een "evolutief" document, dat door de patiënt kan aangepast worden in de tijd, en dat ook rekening houdt met de therapeutische vrijheid van de gezondheidsprofessional die de persoon begeleidt. "Dit werk moet gedaan worden in samenwerking met de professionele medici, die de persoon kennen."
Rol nabestaanden versterkt
Ook nieuw in het ontwerp is dat de patiënt via online patiëntenportals, zoals mijngezondheid.belgie.be, zelf zal kunnen bepalen hoe je familie, vrienden en kennissen betrekt: als vertrouwenspersoon en/of als vertegenwoordiger. De nieuwe wet versterkt ook de rechten van nabestaanden. Die krijgen inzage in het patiëntendossier en kunnen desgewenst ook een klacht indienen. Nog nieuw is dat de patiënt complexe informatie niet alleen mondeling, maar ook steeds schriftelijk zal moeten krijgen.
Het wetsontwerp, dat op vraag van minister Vandenbroucke werd opgemaakt door patiëntenexperten Tom Goffin (UGent) en Jacqueline Herremans (Balie van Brussel), staat op de website van de minister en wie dat wil kan feedback geven. Dat kan tot 18 april, de Europese Dag van de Rechten van de Patiënt. "Op basis van die feedback wil ik daarna met het best mogelijke ontwerp dit jaar naar het parlement", besluit Vandenbroucke.