Ziekenhuiskeuken AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV behaalt derde Smiley-certificaat

Dit certificaat toont aan dat alle processen rond voedselveiligheid en kwaliteit van de producten zorgvuldig zijn opgebouwd en regelmatig nazicht krijgen. Het wordt toegekend door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) en verzekert de voedselveiligheid, kwaliteit en traceerbaarheid van alle voeding die op deze campussen verwerkt en verdeeld wordt.

​De Smiley geldt voor de centrale keuken en de restaurants van beide Brugse campussen, maar de melkkeukens van de materniteit en de dienst Neonatologie en de afdelingskeukens op de verpleegeenheden kregen net zo goed controle door de auditor van de certificeringsinstelling.

De HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points)-coördinator van het ziekenhuis, Tine Desmedt, ondersteunde zowel de voedingsdiensten, die worden aangestuurd door het facilitaire departement, als de melkkeukens en de afdelingskeukens die onder het zorgdepartement vallen om zo over de diensten en campussen heen tot één mooi uniform HACCP-beleid te komen.

Nieuwe zelfcontrolegids ​
​Johan Van Heulebrouck, coördinator van de facilitaire diensten van het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV, licht toe dat de ziekenhuiskeukens hun eerste Smiley behaalden in 2016. In 2019 volgde een tweede toekenning.

Deze keer was er wel een groot verschil met het behalen van die Smiley: in november 2020 kwam de melding dat de voorheen gebruikte autocontrolegids verviel. De generieke autocontrolegids G-044 zou de nieuwe norm worden. De HACCP-coördinator leverde heel wat inspanningen om alle gebruikte systemen en documenten aan deze nieuwe gids aan te passen.

De nieuwe werkwijzen in gebruik nemen op de werkvloer vroeg natuurlijk de inzet en steun van alle betrokken leidinggevenden en hun medewerkers. Dat waren niet alleen medewerkers van de voedingsdiensten zelf, maar ook van de dienst Schoonmaak en hygiëne en de logistieke medewerkers van de zorg die bij de voedselbedeling betrokken zijn.

Transport naar campus SFX ​
​Een ander groot verschil ten opzichte van de vorige Smiley-toekenning is dat alle keukenactiviteiten op campus SFX sinds september 2021 stopgezet zijn. De bereidingen gebeurden er al een aantal jaar niet meer, maar de verdeling van de maaltijden over de opdienschotels gebeurde er wel nog. Nu wordt alles op campus Sint-Jan bereid, over de schotels verdeeld en vervolgens koud getransporteerd en ter plaatse geregenereerd.

Het transport zelf is, vooral naar koeling, aan zeer strenge regels onderhevig en voor de traceerbaarheid gelden daardoor nog strengere regels dan voorheen. Het ziekenhuis investeerde hiervoor in een nieuwe vrachtwagen en in nieuwe voedselwagens. Intern zijn er chauffeurs geselecteerd die na een passende opleiding en het behalen van hun rijbewijs C deze dagelijkse transporten op zich nemen. Tot slot voerde het technisch departement op campus SFX een verbouwing uit.

Waakzaamheid voor allergenen ​
​In nauwe samenwerking met de dieetafdeling is er de laatste jaren ook een versnelling hoger geschakeld in de toepassing van de regelgeving met betrekking tot allergenen. Daar ging eveneens de investering in een nieuwe software-oplossing mee gepaard. De samenwerking met de dieetafdeling gaat vanzelfsprekend een heel stuk verder dan enkel de allergenenwetgeving. Zij zitten ook samen met de voedingsdiensten en de zorg in de menucommissie, die het voedings- en dieetaanbod bespreekt en op basis van nieuwe inzichten bijstuurt.

Ambitieuze toekomstplannen
​De inspanningen stoppen uiteraard niet bij het behalen van de Smiley. De HACCP-coördinator geeft voortdurend bijscholingen, zowel aan de medewerkers van de voedingsdiensten als de logistieke medewerkers op de verpleegeenheden. Er staan bovendien al een aantal nieuwe projecten in de stellingen, zoals de verdere digitalisering van het HACCP-systeem. De voedingsdiensten van het ziekenhuis houden er dus zeker nog ambitieuze toekomstplannen op na.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.