Ambulanciersunie trekt aan alarmbel over problemen binnen de sector

De Ambulanciersunie heeft in een open brief aan de alarmbel getrokken over het welzijn van de ambulanciers. De beroepsvereniging richt haar boodschap tot minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) en pleit voor verandering en meer ondersteuning op verschillende vlakken.

De coronapandemie heeft de structurele problemen binnen de sector nog eens extra blootgelegd. Die problemen worden niet aangepakt en beïnvloeden daardoor zowel het welzijn van de ambulanciers, als de kwaliteit van dienstverlening, klinkt het. De koepel die meer dan duizend Belgische ambulanciers vertegenwoordigt, heeft daarom vijf pijnpunten opgesomd en vraagt Vandenbroucke om deze aan te pakken.

Zo vraagt de unie een verhoging van de federale dotatie tot 150 miljoen euro per jaar om een kwaliteitsvolle dienstverlening en correcte arbeidsomstandigheden te verzekeren. Daarnaast roept de vereniging de overheid op om 112-ziekenwagendiensten te verplichten om een beleid uit te werken hoe slachtoffers van agressie te ondersteunen. Eerder bleek al dat geweld tegen hulpverleners tijdens de coronacrisis is toegenomen. De dagelijkse confrontatie met verbaal of fysiek geweld leidt bij vele ambulanciers tot een verhoogd stressniveau.

"Er zijn al gesprekken geweest, maar we hebben nog steeds geen concrete data gekregen voor geplande verandering", zegt Dries Deschilder, voorzitter van de Ambulanciersunie. De vereniging sluit niet uit actie te ondernemen wanneer hun oproep bij de overheid in dovemansoren zou vallen. "Maar we hopen natuurlijk eerst op een positief overleg", aldus Deschilder.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.