AZ Alma zet met zonneproject grote stap voorwaarts

Op vraag van AZ Alma realiseerde burgercoöperatie Ecopower zonnepanelen op het dak van het ziekenhuis en op een speciaal gebouwde carport op de personeelsparking. Het zonneproject is een grote sprong voorwaarts in de lokale, sociaal rechtvaardige energietransitie en een klimaatgezond Eeklo, klinkt het.

De 2.352 zonnepanelen leveren jaarlijks 1.315.000 kWh groene stroom op, het equivalent van gemiddelde jaarverbruik van 375 Vlaamse huishoudens.

De carport: een primeur 

Ecopower realiseerde al meer dan 300 zonneprojecten op openbare gebouwen, bedrijven en organisaties van maatschappelijk belang. Toch is net dit project een primeur: het is de eerste coöperatieve carport. Voor de plaatsing was een omgevingsvergunning nodig, wat bij zonneprojecten op daken niet het geval is.

Na de plaatsing van de zonnepanelen op het dak in december 2023 kwam later die maand het goede nieuws voor deel twee van het project: de omgevingsvergunning was goedgekeurd.

“De realisatie van een energetische carport is een pak complexer dan een zonneproject op een dak. Het grote voordeel is dat we hiermee heel wat nieuwe oppervlakte creëren voor de opwekking van duurzame stroom”, aldus Siebe Clerinckx, projectverantwoordelijke Ecopower. 

Ook de realisatie van een energetische carport op de personeelsparking achter het ziekenhuis heeft wat meer voeten in de aarde dan een klassiek zonneproject: in mei 2024 zijn de eerste betonnen funderingsvoeten gegoten, daarop werden midden juni de staalstructuren met dwarsbalken van wel 12 meter lang geplaatst. Eind juli werden de zonnepanelen op de constructie geplaatst, na de zomer wordt de installatie in gebruik genomen.

Coöperatie in de energietransitie: win-win-win-win

De lokaal opgewekte zonnestroom (1,3 MWh per jaar) wordt volledig gebruikt door AZ Alma dat zo zijn energieverbruik verduurzaamt en jaarlijks 467 ton CO2 bespaart. Deze cijfers leveren een mooie bijdrage aan het klimaatactieplan van de Stad Eeklo.

Op de koop toe daalt de energiefactuur van het ziekenhuis, hernieuwbare elektriciteit is immers de meest duurzame én de goedkoopste.

“AZ Alma kiest resoluut voor duurzame zorg. Met dit project, gerealiseerd en gefinancierd door burgercoöperatie Ecopower, maken we dat ook waar op vlak van energie terwijl we zelf blijven focussen op onze kerntaak: kwalitatieve en veilige zorg”, verklaart Fritz Defloor, operationeel directeur AZ Alma.

Dankzij de coöperatieve aanpak staat Ecopower in voor de ontwikkeling, realisatie, monitoring en onderhoud van de installatie en kan het ziekenhuis focussen op de kerntaken. Ook de financiering van 1.800.000 euro nam Ecopower voor zijn rekening dankzij de inbreng van burgerkapitaal door de leden van de coöperatie. In dit systeem kunnen alle personeelsleden, bezoekers en omwonenden van het ziekenhuis, alle inwoners van Eeklo en bij uitbreiding alle geïnteresseerden mee investeren en eigenaar worden van dit zonnige en duurzame project. De winst van de coöperatie wordt jaarlijks gedeeld met alle coöperanten. Zo komt niet enkel de stroom, maar ook de financiële meerwaarde ten goede aan de lokale gemeenschap.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.