AZ Herentals en Het GielsBos verkleinen afvalberg OK

De afvalberg van het operatiekwartier verkleinen én een sociaal project ondersteunen, dat is de unieke samenwerking tussen AZ Herentals en dagcentrum ‘de drijfveer’ van Het GielsBos. Sinds maart 2024 werken beide instellingen samen en dat tot ieders tevredenheid.

De afvalberg van een operatiekwartier is immens. Om die berg en de ecologische voetafdruk te verkleinen zocht en vond AZ Herentals een partner in Het GielsBos. De inpakvellen die gebruikt worden om sets gesteriliseerde instrumenten te verpakken, worden daar verwerkt om te kunnen recycleren.

‘Jaarlijks produceren we in het operatiekwartier en alles wat daarbij komt kijken zo’n 150 ton aan niet-recycleerbaar medisch afval en restafval’, vertelt Liesbeth Plingers, facilitair directeur van AZ Herentals. ‘In zo’n delicate setting is het gebruik van wegwerpmateriaal een noodzakelijk kwaad. Om die afvalberg te verduurzamen, sorteren we het afval zo goed mogelijk en zoeken we naar mogelijkheden om materialen te recycleren.’

Voor de recyclage van de inpakvellen vonden adviesbureau EnAdviS en AZ Herentals een partner in het dagcentrum ‘de drijfveer’ van Het GielsBos in Kasterlee. ‘Wekelijks worden de inpakvellen bij AZ Herentals opgehaald’, licht Ans Gevers, teamleider van de drijfveer, toe. ‘Die vellen worden gestript van stickers en klevers en daarna tot balen geperst. Recyclagebedrijf Looplife Polymers uit Hulshout komt die balen ophalen en maakt er korrels van die in de automobielsector gebruikt worden om dashboards van te maken.’

Liesbeth Plingers: ‘Een duurzamere organisatie worden is een van de strategische doelstellingen waar we continu aan werken. Hierbij vinden we het ook belangrijk om samenwerking te zoeken met sociale instellingen, zoals Het GielsBos. Dit project draait break even, maar heeft wel een ecologische en maatschappelijke meerwaarde.’

Het GielsBos is een zorgvoorziening voor mensen met een beperking. Het dagcentrum biedt activiteiten aan ter ondersteuning van zinvolle dagbesteding. Aan dit project werken twee halve dagen per week zo’n 7 à 10 cliënten mee.

Onlangs ging een delegatie van AZ Herentals op bezoek bij Het GielsBos om de verwerking van de doeken te bekijken. Nadien volgde een tegenbezoek van de cliënten van de drijfveer aan AZ Herentals om te zien waar de doeken gebruikt worden.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.