AZ Maria Middelares installeert houders voor belperen aan bed patiënt

Sinds kort installeert AZ Maria Middelares in Gent speciaal ontworpen houders voor de zogeheten ‘belperen’, de toestellen die patiënten gebruiken om hulp in te roepen van een verpleegkundige, maar ook om radio, tv en zonnewering te bedienen. Een schijnbaar kleine praktische ontwikkeling maar met een grote positieve impact op de patiënt en de medewerkers.

Voor een ziekenhuispatiënt is de belpeer een onmisbaar toestel. Voor de invoering van de houders was hiervoor geen vaste plaats voorzien, en dat zorgde soms voor onpraktische situaties. Bij sommige patiënten werd de belpeer vastgeknoopt aan het bed, vaak met het display ondersteboven. Soms lag de belpeer dan weer los in bed, waardoor de patiënt het toestel niet terugvond of een onterechte beloproep deed. Af en toe vielen de toestellen op de grond en raakten ze beschadigd. Dat zorgde bij patiënt en verpleging voor onnodige frustraties, en bracht ook herstellingskosten met zich mee.

Innovatie met onmiddellijke impact door aanstormend talent

Daarvoor is nu een oplossing voorzien: de belperen kregen een houder die eenvoudig geplaatst kan worden zoals de patiënt het zelf verkiest. Dat komt de patiëntveiligheid ten goede: de belpeer is nu steeds onmiddellijk binnen handbereik. Bovendien gebeuren er minder valse oproepen en raken de toestellen minder beschadigd.

De ontwikkeling van het eerste prototype voor de houder (SUDL) gebeurde in de context van het MakerHealth-project in samenwerking met Howest / Industrial Design Center - Design for (every)one (D4E1), waarbij studenten voor hun creatie de professionele ondersteuning kregen van industriële ontwerpbureaus. Het finale ontwerp van de houder werd gerealiseerd door Kim Jolie (www.sudl.eu) in cocreatie met AZ Maria Middelares en mede dankzij de financiële steun van de in4care zorgvinding.

Christophe Mouton (foto), algemeen directeur van AZ Maria Middelares: “Innovatie gaat niet enkel over complexe hoogtechnologische ontwikkelingen, maar ook over kleinere praktische oplossingen met directe impact op de werkvloer. Vanuit die visie hebben we meegewerkt aan het Makerhealth project. Voor innovatie heb je het juiste inzicht nodig van een (zorg)professional, want zij weten als geen ander waar er nood is aan verbetering en wat de problemen zijn die leven op de werkvloer. Het resultaat is helemaal op maat van onze eigen zorgorganisatie.”

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.