14 september, een historisch overlegmoment voor de Antwerpse artsen? Misschien als ze één systeem afspreken voor gegevensdeling. Maar tussen droom en daad staan zoals steeds heel wat praktische bezwaren... Hoe reageren specialisten en ziekenhuizen op de uitnodiging van de eerste lijn?
In juli stuurden de huisartsenkringen van het arrondissement Antwerpen samen met de SEL (Samenwerkingsinitiatief Eerste Lijn) Amberes een open brief naar de respectieve Antwerpse ziekenhuizen. Ze dringen aan op overleg op 14 september om tot één groot klinisch netwerk voor het arrondissement Antwerpen te komen.
Specialisten: twee netwerken
In de brief, getekend door de voorzitters van de huisartsenkringen, staat dat iedereen het best op dezelfde lijn zou zitten. "Heel wat specialisten zitten in twee netwerken.” Ook kiest men binnen één netwerk voor verschillende keuzes elektronische dossiers (EPD). “Huisartsen hebben al 25 jaar een elektronisch medisch dossier (EMD) en weten hoe moeilijk het is voor iedereen om op eenzelfde lijn te zitten qua kwaliteit en efficiëntie.”
Daar hebben de huisartsen zeker een punt, al dient gezegd dat ze zelf nog flink wat huiswerk voor de boeg hebben om op één lijn te raken. Zo blijkt zeker niet iedereen die de brief tekende, goed op de hoogte van het initiatief. Er zijn niet minder dan zeven (!) telefoontjes nodig om te weten hoe de vork aan de steel zit... niet bepaald een teken van efficiëntie. Laten we dat maar wijten aan de vakantieperiode. Uiteindelijk geven Hanna Goossens, kringcoördinator huisartsenkring Noord Antwerpen (HANA) en Liane De Boeck (hoofdcoördinator SEL Amberes) een stand van zaken.
Ziekenhuizen en specialisten staan open voor de bezorgheid van de huisartsen, zo blijkt. Alle ziekenhuizen zullen samen een antwoord formuleren en ingaan op de vraag tot overleg voor één enkel EPD. De ziekenhuizen wijzen verder op de huidige netwerkoverstijgende samenwerkingen zoals Iridium en oncologische samenwerkingen, radiotherapie en de PETscans. Sommige samenwerkingsinitiatieven kwamen ook in een stroomversnelling zoals het uniformeren van preoperatieve afspraken in groot-Antwerpen. Hanna Goossens: “Individiuele specialisten die we hebben gehoord, zitten op dezelfde golflengte.”
UZA: struikelblok
Een apart verhaal is dat van het UZA. Dat positioneert zich volgens Goossens op dezelfde lijn, “maar de wat onbegijpelijke financiering van Universitaire Ziekenhuizen vormt een struikelblok. Om voldoende inkomsten te genereren moeten ze immers mee vissen in de vijver van de tweede lijn wat niet bevorderlijk is voor de verstandhouding onder specialistische disciplines.”
De wat onbegijpelijke financiering van Universitaire Ziekenhuizen vormt een struikelblok
Een oud zeer uiteraard dat hopelijk eens en voor altijd wordt opgelost met de hervorming van de ziekenhuisfinanciering. “Mogelijk kunnen de UA en de faculteit geneeskunde enkele sterke voorzetten geven om toch tot één netwerk te komen op halflange termijn waardoor de dichtstbevolkte en grootste regio van Vlaanderen een volledig uitgebouwd geheel wordt op vlak van gezondheidszorg”, luidt de wens. De universiteit en de faculteit nemen ook deel aan het overleg, gepland op 14 september.
Liane De Boeck hoopt dat daar niet enkel de gegevensdeling, maar tal van andere topics gezamenlijk worden aangepakt. Ze verwijst naar minister Vandeurzen. Die liet er op de eerstelijnsconferentie van 16 februari geen twijfel over bestaan: gezondheidszorg en welzijn moeten beter geïntegreerd worden en de eerstelijnszones (tussen 75.000 en 125.000 inwoners) zullen door hun samenwerking de patiënt (nog) centraler kunnen stellen.
Bijgevolg wordt bij de vorming van de ziekenhuisnetwerken best rekening gehouden met die (toekomstige) eerstelijnszones: eerder naar synergie dan naar concurrentie streven, luidt het motto.