Sinds donderdag 4 juni is een centrale website toegankelijk voor patiënten die kwaliteitsindicatoren van ziekenhuizen willen raadplegen. De meeste ziekenhuizen stellen hun gegevens beschikbaar, een overzicht van de deelnemers vindt u hier.
Al geruime tijd wordt deze 'operatie transparantie' voorbereid. Zie hiervoor onder meer DS 14-19. De indicatoren die mogelijk ter beschikking komen, zijn cardiologie, oncologie, orthopedie, moeder en kind, ziekenhuisbrede thema's, beroertezorg en patiëntenervaringen. Het staat elk ziekenhuis vrij om ze te vermelden, maar de overheid gokt erop dat de groepsdwang hier tot meer openheid zal aanzetten. Sommige ziekenhuizen maakten trouwens al eerder indicatoren bekend op hun site.
Het is voor de ziekenhuizen een heel huzarenstukje om alle gegevens in een begrijpelijke taal aan de buitenwereld bekend te maken. De kwestie ligt uitermate gevoelig. Anderzijds: uiteindelijk gaat het ook maar om 'indicatoren' die bij benadering iets moeten zeggen over de zorgkwaliteit. Voor een aantal patiënten zulllen deze gegevens wel richtinggevend zijn.
Op zich is de website een verdienstelijk initiatief, vooral omdat eerst een voldoende groot draagvlak werd gecreëerd bij de ziekenhuizen zelf. De vrees leeft wel dat consumentenorganisaties deze informatie al te snel zullen vereenvoudigen tot nietszeggende rankings. Dat is net niet de bedoeling van Icuro en Zorgnet, die de website mee gangmaakten.
Op termijn zou deze indicatorensite de weg kunnen plaveien naar een Centrum voor Kwaliteitszorg, hopen sommige artsen. Maar dat kost geld. En dat is dan weer een aspect dat zeker ingecalculeerd wordt in het debat over de hervorming van de ziekenhuisfinanciering.