Collectieve overeenkomst: wat met stand still supplementen in lopende zaken?

Een koninklijk besluit van 3 mei verklaarde de collectieve overeenkomst binnen de Nationale Paritaire Commissie Artsen-Ziekenhuizen (NPCAZ) bindend. Daarin wordt de stabilisatie vastgelegd van de honorariumsupplementen en afdrachten. De integrale tekst verscheen op 30 mei in Het Staatsblad. Wat zijn de hoofdlijnen voor de nieuwe standstill van de supplementen? En wat met een regering in lopende zaken?

Minister Vandenbroucke neemt akte van het feit dat de toegenomen kosten voor de basisuitrusting van de ziekenhuizen, zoals de ICT-infrastructuur en de energiekosten die volgens de sector onvolledig gecompenseerd werden door de toegekende energieprovisie van 80 miljoen.

Anderzijds beklemtoont hij dat tijdens de lopende regeerperiode substantiële investeringen werden gerealiseerd in het ziekenhuisbudget (stijging BFM tussen 2019-2024 ligt afgerond op 15% versus reële toename BNP 6%). Die investeringen golden vooral het zorgpersoneel. Dat neemt evenwel niet weg dat om de financiële situatie van de ziekenhuizen te verbeteren bijkomende inspanningen noodzakelijk blijven om het hoofd te bieden aan de toegenomen werkingskosten.

Dubbel denkspoor

De nieuwe standstill van de supplementen loopt tot eind 2024. In deze periode blijven ereloonsupplementen in elk ziekenhuis ‘bevroren’ op hun actuele maximumpercentages. Betwistingen over de afdrachten kunnen voor bemiddeling aan de NPCAZ worden voorgelegd. Parallel met de `standstill' over de afdrachten dienen de verschillende betrokken partners in de loop van 2024 voorstellen uit te diepen over de problematiek van de supplementen in de ziekenhuizen.

Transparantie naar de patiënt is aangewezen. Ziekenhuizen moeten de maximumtarieven op ziekenhuisniveau meedelen.

Wat de afdrachten op de ereloonsupplementen en de aanwending ervan betreft, zal binnen de schoot van de NPCAZ een werkgroep worden opgericht.

Ziekenhuizen met een maximumpercentages onder de 150% kunnen dat optrekken naar 150% mits ze dat verantwoorden. De betrokken aanpassing is uitsluitend bestemd voor de financiering van ziekenhuisactiviteiten veroorzaakt door medische prestaties die niet door het budget worden vergoed en waarvan de bestemming wordt vastgesteld op basis van reële kosten in onderling akkoord tussen de beheerder en de medische raad.

Lopende zaken

Vanaf de periode van lopende zaken zullen de besprekingen worden verdergezet in de schoot van een werkgroep van de NPCAZ. Parallel hiermee wordt in dezelfde periode ook gewerkt aan de uitvoering van de verbintenissen die op het vlak van ereloonsupplementen op ambulante prestaties werden voorzien in het nationaal akkoord artsen-ziekenfondsen van 19 december 2023.

Deze overkomst kan voorwaardelijk worden opgezegd vanaf 30 april 2024 als wordt vastgesteld dat binnen de bestaande budgetmechanismen voor het jaar 2024 geen betekenisvol pakket aan bijkomende middelen zal worden toegekend aan de ziekenhuizen voor de financiering van de toegenomen werkingskosten. De betrokken opzegging treedt in werking op 30 juni 2024. Daarvoor is wel een drievierdemeerderheid op beide banken van de NPCAZ nodig.

Ook stuurt de tekst erop aan om te komen tot een gelijker speelveld én dus om de grote regionale verschillen in maximumpercentages weg te werken. 

> Hier leest u de volledige tekst.

> Daarom verwierp Hof beroep Bvas

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.