Federale formatie - Onderhandelaars willen budgettaire inspanning 50/50 verdelen

De federale onderhandelaars willen de budgettaire inspanning van zowat 28 miljard euro verdelen over ongeveer 14 miljard euro aan klassieke saneringsmaatregelen en 14 miljard euro aan opbrengsten uit hervormingen. Dat is maandag afgeklopt, bevestigen meerdere bronnen na eerdere berichtgeving in De Tijd. Niet alle onderhandelaars zijn het daar echter mee eens.

Naar aanleiding van de procedure voor buitensporig tekort die de Europese Commissie tegen ons land heeft geopend, moet België de komende jaren fors saneren. Volgens het Monitoringcomité loopt de inspanning op tot ongeveer 28 miljard euro. Die oefening moet bovendien binnen de 4 jaar voltooid zijn, tenzij de Europese Commissie een verlenging van maximaal 3 jaar verleent op basis van overtuigende hervormingsplannen. < /br>

Federaal formateur Bart De Wever mikt in elk geval op een traject van zeven jaar en wil daarom zeker tegen de Europese deadline van 20 september de budgettaire plannen op middellange termijn voorstellen. In overleg met de Commissie is nog wel een uitstel tot 15 oktober mogelijk, maar dan komen de onderhandelaars al gevaarlijk dicht in het vaarwater van de lokale verkiezingen van 13 oktober. 

Voor volwaardige onderhandelingen over het begrotingstraject is het nog te vroeg, maar de onderhandelaars van N-VA, MR, Les Engagés, Vooruit en CD&V hakten maandag wel een eerste belangrijke knoop door, bevestigen bronnen bij de onderhandelingen: de inspanning van 28 miljard wordt 50/50 verdeeld over klassieke saneringsmaatregelen en de terugverdieneffecten van ambitieuze hervormingen op vlak van fiscaliteit, arbeidsmarkt en pensioenen. Het is ook de bedoeling om voldoende budgettaire ruimte vrij te maken om te kunnen blijven investeren in defensie en gezondheidszorg.

Volgens verschillende bronnen ligt het principe van de 50/50-verdeling vast, maar een andere nuanceert dat toch. De begrotingsdiscussies zijn nog niet begonnen en het budgettaire kader is zelfs nog niet vastgelegd, klinkt het daar. 

Over de concrete invulling van de besparings- en hervormingsoperaties is hoe dan ook nog niets beslist. Formateur De Wever heeft in bilaterale gesprekken aan elke partij gevraagd wat de voorkeursmaatregelen zijn. Dat tachtigtal voorstellen werd geanonimiseerd en doorgespeeld aan de administratie, die ze nu doorrekent. Wanneer de resultaten van die oefening er zijn, is niet duidelijk, maar een bron hoopt alvast dat dat voor de vakantieweek van 3 tot 11 augustus kan. 

Hoe dan ook werken de onderhandelaars ook vandaag/donderdag nog verder in thematische werkgroepen. Er wordt samengezeten over migratie, en in de werkgroep mobiliteit wordt een eerste keer vergaderd. In die laatste is het onder meer de vraag of de Franstalige coalitiepartijen willen meegaan in de invoering van een rijbewijs met punten. Dat stond ook in het regeerakkoord van Vivaldi, maar door verzet van PS en MR kwam het er uiteindelijk niet. 

Morgen/vrijdag komt de centrale werkgroep met partijvoorzitters, hoofdonderhandelaars en sherpa's in de voormiddag opnieuw samen. Daar staat het thema veiligheid op de agenda.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.