m-health gecontroleerd loslaten op de markt

Minister De Block roept op tot proefprojecten met gezondheidsapps en mobiele toestellen. Iedereen kan voorstellen indienen maar ze krijgen slechts een volwaardige status na een stevige testperiode.

Samen met de oproep tot pilootprojecten wordt ook een gloednieuwe website gelanceerd rond alles wat met e-gezondheid te maken heeft.

Op dit moment bestaat er nog geen regelgeving rond mobiele applicaties, geen juridisch kader en geen vergoedingsmodel voor zorgverleners. En dat wil minister De Block verhelpen. Via de pilootprojecten zal het gebruik van gezondheidsapps op een gecontroleerde manier uitgetest worden, om op basis van die ervaringen een algemeen kader uit te tekenen. Zoals eerder bekend werd, zet De Block hiervoor in eerste instantie 3,25 miljoen euro opzij, onder andere om de zorgverleners die apps gebruiken te vergoeden.

Praktische informatie

Zorgactoren kunnen pilootprojecten indienen tot en met 30 september 2016, via een mail naar mobilehealth@riziv.fgov.be. De projecten zullen ten laatste begin 2017 van start gaan en zes maanden duren. Via deze link kunnen geïnteresseerden alle info over de oproep terugvinden.

Ingediende projecten slaan bij voorkeur op:

  • diabeteszorg,
  • geestelijke gezondheidszorg,
  • acute stroke-zorg,
  • cardiovasculaire zorg
  • zorg voor patiënten met chronische pijn. 

Verder moeten de voorstellen voldoen aan de volgende criteria:

  • Er moeten voldoende garanties bestaan op het vlak van privacy en de beveiliging van data.
  • Apps en toestellen moeten integreerbaar zijn, met elkaar en met de andere e-gezondheidsdiensten. Als een app bijvoorbeeld de hartslag en de bloeddruk van een chronische patiënt registreert, dan moeten die data vlot uitgewisseld kunnen worden met het elektronisch patiëntendossier van deze patiënt.
  • Als er binnen een project een medische hulpmiddel wordt gebruikt, dan moet dit over een Europees CE-label beschikken.
  • De digitale toepassing (bijvoorbeeld een app die uit je bloedwaarden afleidt dat je diabetes hebt) moet wetenschappelijk onderbouwd zijn.                                                                                    

Samen met de oproep om pilootprojecten in te dienen, wordt ook een gloednieuwe website rond e-gezondheid voorgesteld. Daar kunnen zowel patiënten als zorgverstrekkers terecht voor alles wat te maken heeft met e-gezondheid in België. Iedereen die dat wil, kan er zich ook abonneren op de nieuwsbrief rond e-gezondheid. De site en de nieuwsbrief worden beheerd door de verschillende gezondheidsadministraties in ons land.

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.