6.120 UZ Gentmedewerkers stonden in 2015 klaar voor 110.400 opnames, 33.700 chirurgische ingrepen en 473.600 consultaties. Een greep uit het jaaroverzicht.
- Het UZ Gent en de UGent bundelden hun klinische en onderzoeksexpertise in een Immuno-oncologisch Netwerk of ION. Immuno-oncologische behandelingen maken gebruik van het immuunsysteem bij de behandeling van kanker, terwijl de klassieke behandelingen – radiotherapie, chemotherapie, chirurgie – zich direct op de tumor richten. Wat de immuno-oncologie zo veelbelovend maakt, is de lange responsduur. Chemotherapie werkt namelijk bij toediening en korte tijd nadien, terwijl bij immuuntherapie de respons duurzamer is. Wel slaan immuno-oncologische behandelingen niet bij elke patiënt aan - voorspellende tests zijn nog in ontwikkeling.
- In september 2015 werd in Science het onderzoek gepubliceerd dat de beschermende werking van boerderijstof analyseert. Prof. dr. Lambrecht bekeek waarom kinderen die opgroeien op de boerderij minder vaak last hebben van allergieën en astma. Het fenomeen was al langer bekend, maar het onderliggende werkingsmechanisme werd in 2015 ontrafeld door de onderzoeksgroep van prof. dr. Bart Lambrecht en prof. dr. Hamida Hammad. De communicatie tussen longslijmvlies en dendritische cellen blijkt daarin van cruciaal belang. De conclusies van het team effenen het pad voor verder onderzoek.
- Voor een andere aandoening van de luchtwegen, mucoviscidose, versterkte het UZ zijn mucocentrum met een longarts voor volwassenen, aangezien de levensverwachting van de patiënten door een betere behandeling toeneemt: ruim de helft is nu 18 jaar of ouder.
- De interventionele radiologie breidde ondertussen ook haar werkterrein uit. De dienst Vasculaire en interventionele radiologie (VINRAD) van het UZ Gent blijft met ongeveer 1.500 patiënten per jaar toonaangevend als het op minimaal invasieve ingrepen, korte ziekenhuisopname en snel herstel aankomt.
- Het UZ Gent is het eerste ziekenhuis in Vlaanderen dat self care dialyse aanbiedt. Daarvoor werd een lokaal ingericht met vijf dialyse-units. Nierpatiënten beslissen zelf wanneer ze naar het ziekenhuis komen en bedienen ook zelf het toestel. Eind 2015 maakte al een tiental patiënten van die mogelijkheid gebruik.
- Als behandeling voor psychiatrische stoornissen vindt neuromodulatie steeds meer ingang, de hersenen worden beïnvloed met elektrische of magnetische prikkels. In het UZ Gent worden zeer goede resultaten behaald met een intensieve therapie van vijf sessies per dag gedurende vier dagen. Na een week is circa 40% van de patiënten vrij van depressieve klachten.
- De infrastructuur op de campus van UZ Gent werd in 2015 vernieuwd. Zo kwam er in april een zorgplateau voor bloed, ademhaling en spijsvertering (BAS). De patiënten met een beroerte worden voortaan in een vernieuwde stroke unit behandeld en de pathologische anatomie en dissectie kregen een eigen gebouw dankzij een samenwerking tussen het ziekenhuis en de Universiteit Gent. De oudste gebouwen op de UZ-campus, door Henry van de Velde ontworpen in de jaren ’30, worden grondig gerenoveerd met respect voor het originele ontwerp. In 2016 verhuizen alle poliklinieken die een tijdelijk onderkomen kregen in mobiele units, naar de vernieuwde ruimtes.
R.D.G.