Bij kinderen die behandeld worden met een insulinepomp, lanceerde het ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis in Antwerpen zopas een nieuwe aanpak. Daarbij hoeft een opname in het ziekenhuis niet meer. Dat is minder ingrijpend voor het kind. Een primeur in Vlaanderen, aldus het ziekenhuis.
Diabetes type 1 wordt op steeds jongere leeftijd vastgesteld. Het aantal nieuwe gevallen van diabetes type 1 in de leeftijdscategorie tot 14 jaar bedraagt jaarlijks 16,2 per 100.000. Dat betekent dat er jaarlijks ongeveer 300 (1 op 6.000) kinderen jonger dan 15, diabetes krijgen. De toename bij kinderen jonger dan 15 bedraagt 3,7% per jaar.
Primeur in Vlaanderen
Wordt de behandeling met een insulinepomp opgestart, dan moet het kind vijf tot zeven dagen opgenomen worden in het ziekenhuis voor intensieve begeleiding. Als eerste ziekenhuis in Vlaanderen liet het ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis eind april de behandeling van 3 diabetespatiëntjes -van 9 jaar oud- opstarten met een insulinepomp zonder dat ze hiervoor in het ziekenhuis werden opgenomen.
Het ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis werkte samen met Medtronic een ambulant programma uit, op maat van de kinderen. De kinderen worden samen opgeleid (in groep van 2 of 3 kinderen), telkens in het bijzijn van de ouders. Na elke opleiding vullen de kinderen een kleine test in en wordt de opleiding nog verder aangepast in functie van wat ze nog moeten bijleren en wat ze reeds kennen. “Door de kinderen in groep op te leiden, kunnen ze ook hun ervaringen delen en vragen stellen aan elkaar. Na de eerste sessie werd er zelfs meteen een WhatsApp-groepje aangemaakt waarin ze elkaar bevragen en helpen. Het geeft een versterkend gevoel”, aldus Bruno Hacour van Medtronic Belux.
Twee grote voordelen
Toen hij in Nederland de vernieuwde aanpak ontdekte, was hij er meteen voor gewonnen, vertelt dr. Daniel Klink, kinderendocrinoloog van het diabetes team van het ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis. “De aanpak biedt namelijk 2 grote voordelen: geen ziekenhuisopname en dus minder kans op een stigma; en doordat de pomp onmiddellijk thuis getest wordt, moeten de dosissen niet meer aangepast worden. Er is dus meteen zicht op de dagelijkse activiteit van het kind.”
Hoe verliepen die thuisvoorbereidingen? Dr. Klink: “We zagen de ouders en hun kind wekelijks bij de opstart. Eens het proces liep, planden we reguliere controles in. Alle disciplines (kinderarts, diabetesverpleegkundige, diëtiste en psychologe) waren betrokken bij het traject. Met behulp van Medtronic werden belangrijke thema’s als voeding, instellingen van de pomp en het insulinebeleid behandeld. Bij het aanbrengen van het eerste slangetje onder de huid was de medisch psychologe ook aanwezig.”
Tussendoor kunnen de ouders de gegevens van hun kind via een online programma raadplegen.
Terugbetaling
ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis sloot een pompconventie af met het Riziv. Dat stelt het nodige materiaal voor de pomptherapie ter beschikking. Voor de pomptherapie komt de ziekteverzekering meer financieel tegemoet dan bij behandeling met een insulinepen. Bovendien valt de opnamekost weg, en worden enkel de raadplegingen aangerekend.
Het ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis startte dit traject met 3 patiënten in april op, maar intussen meldden zich al nieuwe kandidaten. De 2de groep kinderen start in september met het ambulant programma.