Door te hoge uitgaven voor tandartsen, radiologen en implantaten dreigen de uitgaven in de federale ziekteverzekering volgend jaar met 217 miljoen euro te ontsporen. Frank Vandenbroucke, minister van Volksgezondheid in lopende zaken, roept op om in te grijpen, schrijft De Tijd donderdag.
Dit jaar stevent de ziekteverzekering af op een budgetoverschrijding met 150 miljoen euro. Maar als het tempo wordt doorgetrokken, gaat het volgend jaar om 217 miljoen euro. In termen van het totale budget is dat geen groot bedrag - zowat een half procent - maar toch trekt ontslagnemend minister Vandenbroucke (Vooruit) aan de alarmbel.
Een eerste reden daarvoor ligt in de versnelling. In juni werd de ontsporing nog ingeschat op 79 miljoen euro. Nu is dat bijna drie keer zoveel. Vandenbroucke wil die ontsporing in de kiem smoren. Een tweede argument is principieel: de ziekteverzekering is een van de snelst stijgende uitgaven van de federale overheid, wat ook zo in het Vivaldi-regeerakkoord is overeengekomen. Maar iedere versnelling die daar nog eens bovenop komt, ligt gevoelig.
De ziekteverzekering wordt samen beheerd door de federale overheid, de ziekenfondsen en de artsen, die allemaal vertegenwoordigers afvaardigen naar de algemene raad van het RIZIV. Op 21 oktober moet die algemene raad een akkoord bereiken over de begroting voor 2025.
"Het is cruciaal voor patiënten, zorgverstrekkers en ziekenhuizen dat er op die wettelijk voorziene dag een begroting voor de ziekteverzekering voor 2025 wordt vastgelegd. Alleen zo kan de ziekteverzekering in 2025 doen wat ze moet doen: instaan voor betaalbare gezondheidszorg en correcte vergoedingen voor de zorgverleners", benadrukt minister Vandenbroucke.
Dat er geen begroting voor de ziekteverzekering zou zijn, zelfs al zijn we in lopende zaken, zou volgens Vandenbroucke "ondenkbaar" zijn en bovendien getuigen van een zeer ernstig gebrek aan verantwoordelijkheid ten aanzien van iedereen die gezondheidszorg nodig heeft of er in werkt.
"Maar dat vereist dat de overschrijding die zich aankondigt volledig wordt weggewerkt, met tastbare maatregelen. Ik heb daarom aan de ziekenfondsen gevraagd om in overleg met de zorgverstrekkers maatregelen voor te stellen om de begroting op het goede spoor te houden, dat willen zeggen een groei van 2,5 procent, maar niet meer", aldus de minister, die daarvoor ook richting de partners in de regering van lopende zaken kijkt.