De zero covid-strategie die China hanteert, zet het dichtstbevolkte land ter wereld in een zwakke positie tegenover het virus. Dat zegt een belangrijke Chinese expert in een artikel dat ingaat tegen de officiële lijn van Peking.
China, waar het coronavirus eind 2019 voor het eerst werd ontdekt, is een van de laatste landen die een nultolerantiebeleid voeren tegen de epidemie. Over twee jaar tijd staat de officiële balans op amper iets meer dan 100.000 besmettingen, waarvan 4.636 met dodelijke afloop.
De grenzen van het land zijn zo goed als gesloten, mensen uit het buitenland mogen China pas binnen na een quarantaine van drie weken en volledige steden gaan op slot als enkele gevallen opduiken.
Het communistische regime viert zijn gezondheidsbeleid als een bewijs van superioriteit van zijn politieke systeem, vergeleken met de felle uitbraken in de rest van de wereld.
Maar omdat het virus weinig circuleert, zijn de Chinezen ook minder goed geïmmuniseerd, zegt een van de belangrijkste deskundigen van het land in een bericht op het sociale netwerk Weibo.
"Het natuurlijke besmettingspercentage van de Chinese bevolking is honderd of duizend keer lager dan dat van de westerse landen en de immuniteitsbarrière berust volledig op vaccins", aldus Zeng Guang, een voormalig hoofdexpert van het Nationale Centrum voor Ziektecontrole en -preventie. "Dat lage natuurlijke besmettingspercentage was een glorieuze overwinning, nu is het een zwakte."
De zero covid-strategie kan niet eeuwig blijven bestaan en het doel van de mensheid op lange termijn is te leren samenleven met het virus, met aanvaardbare ziekte- en stertecijfers, aldus nog Zeng.
Hij zei dat de westerse landen "bewonderenswaardige moed" aan de dag leggen door te leren leven met het virus en dat China "moet observeren en leren" van die ervaring.
"In de nabije toekomst, als de tijd rijp is, zullen we met een stappenplan moeten komen om in China te leren samenleven met het virus", suggereert de wetenschapper, een van de onderzoekers die meewerkte aan de initiële reactie van het land op de epidemie.