Sinds de federale ministerraad een jaar geleden de community health workers introduceerde, zijn er in het Belgische zorgsysteem al zo'n vijftigtal actief. En het project blijkt een schot in de roos.
Community health workers zijn een nieuw type zorgverlener die kwetsbare mensen snel naar de juiste gezondheidszorg moet begeleiden. Ze werden bijvoorbeeld ingeschakeld tijdens de overstromingsramp afgelopen zomer en ze speelden ook een belangrijke rol bij de sensibilisering rond coronavaccins. Het project wordt nu met een jaar verlengd.
Qua toegang tot gezondheidszorg zit België niet bij de beste leerlingen van de Europese klas - zeker niet wat de toegang betreft voor mensen die leven in maatschappelijk kwetsbare omstandigheden. Daarom ontwikkelden het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV) en de koepel van mutualiteiten (NIC) de zogenaamde community health workers.
"Taalbarrières, financiële barrières, administratieve rompslomp of moeite met het reserveren van een tijdslot via internet." Onderzoekster Caronline Masquillier wijst op de vele drempels in ons gezondheidssysteem waardoor iemand niet de juiste zorg krijgt. "De community health worker is een vertrouweling die mensen in kwetsbare posities naar de juiste zorg leidt. Vaak delen ze een levenservaring met de mensen die ze helpen, zoals leven in armoede", aldus Masquillier.
Na het eerste jaar van de community health workers ligt er een rapport van Masquillier en haar collega Theo Cosaert (UAntwerpen) op tafel. Het rapport maakt duidelijk dat de community health workers mensen effectief helpen in hun toegang tot zorg. "Daar ben ik heel blij om", zegt minister van volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).
"Deze mensen zijn een belangrijke schakel om drempels te verlagen", zei Vandenbroucke nog. "De volgende stap is kijken of we dit initiatief verder kunnen zetten en rekening houden met de verbeterpunten die uit dit onderzoek komen."
Laatste reacties
Monique van den kerkhove
16 mei 2022Ik ben gestart met zo'n opleiding, maar ik heb het gauw opgegeven. In de groep zaten enkele mensen met een achtergrond in de zorg en co, anderen hadden er niets mee te zien en hadden er geen affiniteit mee. Ondermaatse aanpak! :-(