De markt voor medische hulpmiddelen in China bereikt recordhoogte

De markt voor medische hulpmiddelen in China heeft in 2023 naar een waarde bereiketn van 179 miljard dollar, een uitzonderlijke groei. Deze groei staat centraal op de 90e China International Medical Equipment Fair (CMEF), die van 12 tot 15 oktober 2024 in Shenzhen wordt gehouden. Het evenement verwelkomt meer dan 200.000 bezoekers uit 150 landen en 4.000 bedrijven tonen er hun nieuwste innovaties.

Al ruim vier decennia lang is het CMEF uitgegroeid tot een belangrijk platform voor internationale uitwisselingen en grensoverschrijdende handel. De editie van 2024, verspreid over tien tentoonstellingshallen, zal de allernieuwste medische technologieën tonen die in China zijn ontwikkeld. Opmerkelijke innovaties zijn onder andere draagbare medische apparaten en vooruitgang in chirurgische robotica.

Draagbare medische apparaten: een revolutie in eerste hulp
In het licht van de klimaatcrisis, die tot 2050 14,5 miljoen extra doden kan veroorzaken, is het belang van eerste hulp nog nooit zo cruciaal geweest. Chinese bedrijven reageren op deze noodsituatie met praktische en effectieve oplossingen. Een opvallend voorbeeld is een draagbaar digitaal röntgensysteem dat slechts 23 kilo weegt en uitgerust is met een interne stroomvoorziening, waardoor onmiddellijke diagnose in het veld mogelijk is.

Chirurgische robots: naar meer medische precisie
Robotica doet ook zijn intrede op medisch gebied in China. Een voorbeeld is een endoscopische chirurgische robot die al in meer dan 20 ziekenhuizen wordt gebruikt voor meer dan 300 operaties. Uitgerust met een high-definition 3D-visiesysteem en een flexibele mechanische arm heeft hij zijn doeltreffendheid bewezen, met een succespercentage van 100% voor meer dan 60 operaties op afstand.

Internet of Things (IoT): een nieuw tijdperk voor medische diensten
De integratie van het IoT in medische diensten belooft de efficiëntie van de zorg en de ervaring van de patiënt drastisch te verbeteren. Een geavanceerde IT-oplossing maakt het nu mogelijk om verschillende beeldvormingsmodaliteiten te verbinden met verschillende medische instellingen. Deze innovatie is geïmplementeerd tussen Baoan People's Hospital in Shenzhen en Zayu People's Hospital, 3.000 kilometer verderop. Dankzij dit systeem hoeven afgelegen bewoners niet meer te reizen en krijgen ze toegang tot hoogwaardige zorg.
Hierdoor is de Chinese markt voor medische hulpmiddelen een van de grootste ter wereld. Door technologische en commerciële uitwisselingen te faciliteren, levert het CMEF een belangrijke bijdrage aan de snelle ontwikkeling van deze industrie.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.